Nordijski sindikati napuštaju međunarodnu novinarsku federaciju

HELSINKI – Finski, norveški, danski i islandski novinarski sindikati napustiće međunarodnu novinarsku federaciju (IFJ) u znak protesta zbog „koruptivnih aktivnosti“, uključujući i dozvoljavanje novinarima ruskih državnih medija u Ukrajini da ostanu članovi, saopštio je danas finski sindikat.

Nordijski članovi optužili su IFJ za dugotrajnu nedemokratsku praksu, skrivanje podataka o finansijama i dozvoljavanje predstavnicim ruskih državnih medija da i dalje budu članovi.

„Ove aktivnosti ocenjujemo kao korupciju“, rekla je predsednica Unije novinara u Finskoj Hane Aho za Rojters.
Predsednik Norveške unije novinara Dag Idar Trigestad je rekao da su se sindikati godinama borili za uspostavljanje demokratskih pravila za IFJ.

„Verujemo da je ostavka jedina stvar koja može spasiti IFJ“, rekao je Trigestad i dodao da promene moraju da budu nametnute.

I Aho i Trigestad ocenili su ostavku predstavnika nordijskih sindikata kao odgovor na to što IFJ nije preduzela mere protiv Saveza novinara Rusije za uspostavljanje regionalnih novinarskih udruženja na teritoriji Ukrajine.

Nordijski sindikati su se takođe žalili na skrivanje informacija o finansijama IFJ, uključujući i odluku da svetski kongres održi prošle godine u Omanu, gde je ograničena sloboda štampe, navodi Rojters.

„U potpunosti odbacujemo laži, klevete i štetne optužbe“, odgovorio je zamenik generalnog sekretara IFJ Džeremi Dir Rojtersu.

Međunarodna federacija novinara (IFJ) predstavlja 600.000 novinara u 146 zemalje.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar