Norvežani izašli na birališta, glasanje i sutra

OSLO – Norvežani su danas izašli na birališta i ovo je prvi od dva dana glasanja na parlamentarnim izborima, u zemlji u kojoj je sve veći jaz između bogatih i siromašnih.

Ispitivanja javnog mnjenja pokazuju da je opoziciona Laburistička stranka na putu da pobedi koaliciju premijerke Erne Solberg na čelu sa konzervativcima, mada će laburistima biti potrebna podrška još najmanje dve stranke kako bi obezbedila parlamentarnu većinu, prenosi Rojters.

Lider laburista Jonas Gahr Stor je čovek za koga se veruje da će postati premijer nakon glasanja koje traje dva dana.

On je obećao da će se boriti protiv nejednakosti, nudeći poreske olakšice za porodice sa niskim i srednjim prihodima, a povećavajući stope poreza za bogate.

„Moramo da imamo društvo sa manje razlika, koje su se povećale u vreme prošle vlade“, rekao je Stor za Rojters.

Pitanja vezana za rad, kao i problem klimatskih promena isplivala su na površinu kao ključna, a ankete pokazuju da bi sve manje mesta u parlamentu mogle da imaju stranke i poslanici koji žele da smanji eksploatacija zemlje i gasa, što je glavni izvor radnih mesta u Norveškoj.

Stor se nada da će laburisti, Stranka centra i Socijalistička levica osvojiti većinu, te da će postizborni pregovori omogućiti povratak trostranačke koalicije koja je vodila Norvešku između 2005. i 2013. godine.

Prognoze su, međutim, da je takav ishod daleko od izvesnog.

Istraživanja javnog mnjenja, naime, pokazuju da bi Stor mogao da zavisi ili od Crvene stranke koja želi društvene reforme zasnovane na marksističkoj ideologiji ili od Zelene stranke koja želi da obustavi proizvodnju nafte u Norveškoj do 2035. godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar