Nova afera u Francuskoj, ovog puta umešan Makronov ministar

Francuski satirični časopis „Kanar anšene“ (Le Canard enćaine) objavio je da je ministar u vladi novog predsednika Francuske, Rišar Feran, pre šest godina iznajmio poslovni prostor od svoje partnerke, ali je vlada ustala u odbranu Ferana i saopštila da nema razloga za njegovu ostavku.

Feran, bliski saradnik predsednika Emanuela Makrona i ministar za teritorijalno povezivanje, iznajmio je 2011. godine od svoje životne saputnice prostor za osiguravajuću kompaniju koju je vodio, navodi francuski list, dok Feran poriče da je počinio bilo kakav prestup.

Do ovog skandala dolazi u trenutku kada Makronova vlada priprema nacrt zakona s ciljem „čišćenja“ političkog života u Francuskoj, koji je često ukaljan korupcionaškim skandalima, navodi Rojters.

Portparol francuske vlade Kristof Kastane priznao je da su se medijski navodi o Feranu pojavili „u lošem trenutku“.

„Ali, jedno je sigurno. Tu nema ničega nezakonitog. Nema ničeg što nije moralno korektno“, izjavio je Kastane za radio Erop 1, a kasnije je novinarima rekao da nema govora o tome da Feran podnese ostavku na mesto ministra za teritorijalno povezivanje.

Najnovija afera je izbila nakon skandala većih razmera koji je bio poguban po predsedničke ambicije bivšeg premijera Fransoa Fijona, koji je u trku za Jelisejsku palatu ušao kao favorit dok „Kanar anšene“ nije objavio da je on svoju suprugu i decu zaposlio u parlamentu, ali da su to bili praktično nepostojeći poslovi za koje su plaćani iz državne kase.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

aferafrancuskaministar
Komentari (0)
Dodaj komentar