Nova okupacija Evrope: Amerika kreće u akciju preko NATO-a

Amerika je ciljano izašla iz Sporazuma o raketama srednjeg i kratkog dometa s namerom da uvuče u svoju strategiju razmeštanja tih raketa i evropske saveznike iz NATO-a, ocenjuje vojni ekspert Mitar Kovač, predsednik Evroazijskog bezbednosnog foruma.

U tom ključu, smatra Kovač, treba tumačiti i izjavu generalnog sekretara Alijanse Jensa Stoltenberga da NATO sprema koordinirani odgovor na eventualno razmeštanje ruskih prenosnih sistema blizu granica njegovih članica.

„Nakon jednostranog povlačenja SAD iz Sporazuma o raketama srednjeg i kratkog dometa, NATO po instrukcijama iz Vašingtona i Londona pokušava da obezbedi što veći konsenzus u pogledu učešća u realizaciji strategije vezane za rakete tog tipa, a to podrazumeva potrebu instalacije tih raketa u većem delu Evrope“, objašnjava general Kovač za Sputnjik.

Vojni analitičar Aleksandar Radić na pitanje kakav to „koordinirani odgovor“ ima na umu Stoltenberg kaže da se, kad je reč o vojnoj moći, „klin klinom izbija“, i da se u tom kontekstu može očekivati da će Amerikanci razmestiti svoje raketno oružje na teritoriji savezničkih zemalja.

„Tehnički, Amerikanci imaju lansere raketa koje su razmeštene u Rumuniji i u Poljskoj, a mogu da se koriste i za lansiranje ’tomahavka‘“, podseća Radić.

Prema rečima Mitra Kovača, iako se dobar deo demokratske javnosti u Evropi suprotstavlja takvom rešenju, sada se pravi orkestrirana priča u Evropi da se instaliranje ruskih raketa smatra ugrožavanjem evropske bezbednosti i da u tom smislu svaka članica NATO-a u Evropi u skladu sa svojim mogućnostima treba da ustupi svoje resurse za instalaciju tih raketa.

„A to znači da većina tih država, pogotovu u prvom i drugom, čak i trećem pojasu u odnosu na već uspostavljenu liniju podele, ustupi svoju teritoriju, kao što su već učinile Rumunija i Poljska. Verujem da će to učiniti i državice na jugoistoku Evrope koje su nove ili potencijalne članice NATO-a, poput Albanije, Crne Gore, Makedonije ali i tzv. Kosova, ukoliko se iznađe obavezujući sporazum sa Srbijom“, ističe Kovač.

On, štaviše, smatra da će biti pokušaja da se i u državama u kojima je demokratska javnost protiv ovakve opcije javno mnjenje „upodobi“ kako bi se složilo sa tim projektom, a sve s obrazloženjem da je zbog navodne pretnje Rusije potreban sinhronizovan odgovor. A taj odgovor upravo podrazumeva širenje odgovornosti i učešća u toj strategiji Britanije i SAD na evropskom tlu.

Kovač objašnjava da je Jugoistočna Evropa za NATO važna prevashodno radi kontrole Sredozemlja, Kaspijskog basena, kao i dobrog dela Bliskog istoka, odnosno jugoistočnog dela linije konfrontacije sa Rusijom.

„Države koje bi rado ustupile svoju teritoriju a nalaze se u prvom pojasu, kao što su baltičke zemlje, to ne čine, imajući u vidu ugroženost u slučaju kopnenih operacija. Zato se obično razmatra drugi i treći pojas zemalja za postavljanje takvih instalacija i protivraketne odbrane, kao i položaja za rakete srednjeg i kratkog dometa sa nuklearnim projektilima“, kaže on.

Na pitanje da li Evropa kao posledica postaje polako „raketno bure baruta“, Kovač konstatuje da dobar deo evropskih država ne ulazi u tu trku svojom voljom, već zato što su vezane ili uslovljene od SAD. Rezultat je uvlačenje evropskih saveznika u američku strategiju.

„To je nova okupacija EU, prvenstveno stavljanje EU pod duplu kontrolu. Pored baziranja američkih i britanskih snaga u srcu Evrope, u Nemačkoj, sada Amerika preko baziranja raketa srednjeg i kratkog dometa koristi takav pristup kao integrativni faktor u suprotstavljanju tzv. ruskoj opasnosti po bezbednost Evrope“, upozorava Kovač, koji izjavu Stoltenberga shvata kao medijsku pripremu javnosti za takav razvoj događaja.
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg
© REUTERS / Francois Lenoir
Stoltenberg: NATO neće raspoređivati nuklearne rakete u Evropi

Ruski ambasador u Vašingtonu Anatolij Antonov poručio je ove nedelje da će, ako SAD rasporede rakete u Evropi, Rusija morati da rasporedi svoje projektile tako da oni pokriju celu Evropu, naglasivši da to treba izbeći. On je ponovio da je Moskva zabrinuta da bi izlaskom Amerike iz Sporazuma o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa moglo doći do razmene raketa u Evropi, i da će u tom slučaju evropske države biti na gubitku.

Prema mišljenju Aleksandra Radića, rešenje za sprečavanje dalje eskalacije u odnosima Rusije i NATO-a je ravnoteža moći, pre svega u nuklearnom oružju.

„Hladni rat je pokazao da balans moći može čudotvorno da utiče na zdrav razum. Igrate se, vodite posredničke ratove. Bilo je svakakvih incidenata, ali kad se suočite s činjenicom da je s druge strane nuklearno oružje i spremnost da ga upotrebe, onda promislite i zaustavite eskalaciju“, primećuje ovaj analitičar.

On napominje da o značaju posedovanja nuklearnog oružja govori i ishod nedavnog incidenta između dve nuklearne države — Indije i Pakistana.

„Nuklearni balans moći zaista funkcioniše kao sredstvo koje preventivno deluje. Tako su Indija i Pakistan, pošto su analizirali situaciju, prećutno nastavili dalje i nije došlo do produbljivanja krize. To je model koji funkcioniše od vremena Hladnog rata, i bez obzira na to što zvuči apsurdno da je nuklearno oružje garancija mira, dosad se to pokazalo kao efikasno sredstvo za sprečavanje ulaska u avanturističke ratne planove“, uveren je Radić.

(Sputnjik)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Hladni ratNATOrazmeštanje raketa
Komentari (3)
Dodaj komentar
  • Anonimni

    Moskoviju je trebalo preorati nuklearkama još 1945 – 1946. Svijet bi danas bio mirnije i civiziranije mjesto.

  • Balkan

    Nadam se samo se nadam da price o dolasku pameti Nemackoj i Francuskoj mogu da pomognu u ovome da do toga ne dodje. Ja sam daleko od politike ali da li ti narodi razumeju da postaju topovsko meso u slucaju bilo cega sto Amerika uradi, prvi na udaru i najblizi, mada za ova nove raketne skalamerije ako ima i 50% istine tesko ce biti i Americi. Amerika racuna da je daleko i da treba neko drugi za njih da ratuje, izgleda da pamet odozdo tesko se penje gore, nije tako zamisljena putanja. Bice nam svima lepo zbog Kauboja. Samo se nadam da mi kao narod u koji se zaklinje nas Predsednik necemo biti prevedeni zedni preko vode kao Makedonci. Ziveli

  • Anonimni

    Boze dali Kauboji znaju da su te zemlje odvajkada verolomnici .I ta njihova skalamerija ce biti unistena u sekundi i tesko tom narodu koji predvode srebljoljubci .Medjutim istorija je majka mudrosti ,pa da KAUBOJI instaliraju bilo sta i pod samu Moskvu procice i ko Napoleon i ko Hitler ,a narod tih zemalja poput Srpskog umirace od RAKA u mukama! Doslo je do grla i RUSKI MEDVED se probudio tesko Rumunima ,Bugarima i Poljacima .Vidite kako su se Talijani i madjari distancirali jer znaju snagu Rusije -komsije tu pod nosom ,a znaju da ovi narodi sigurno nece ginuti za interese „prekookeanskih prijatelja“!