Nova savezna vlada Australije polozila zakletvu

KANBERA – Nova savezna vlada Australije položila je danas zakletvu, a premijer Entoni Albaneze imenovao je rekordan broj žena u šaroliki kabinet koji uključuje verske manjine i starosedeoce Aboridžine, prenosi Rojters.

Ukupno 10 žena su članovi nove savezne australijske vlade koju čini 23 ministara, što je više od sedam u prethodnoj, koju je predvodio Skot Morison.

Ministar industrije Ed Husić i ministarka omladine En Ali postali su prvi australijski muslimanski savezni ministri na ceremoniji u glavnom gradu države, Kanberi, dok je Linda Barni, koja je na ceremoniji nosila ogrtač od kože kengura, postala prva žena pripadnica Aboridžina koja je će predvoditi ministarstvo starosedelaca.

Albaneze je formirao privremeni kabinet, koje su činila četiri druga ključna člana, dva dana nakon izbora 21. maja, kako bi mogao da prisustvuje sastanku grupe Kvad u Tokiju, kojem su prisustvovali lideri SAD,Japana i Indije.

Zameniku premijera Ričardu Marlsu, koji je bio deo privremenog kabineta zajedno sa Peni Vong u spoljnim poslovima, Džimom Čalmersom koji vrši funkciju blagajnika i Kejti Galager koja predvodi finansije, dodeljen je resor odbrane, prenosi Rojters.

Albaneze je juče saopštio da Laburistička partija, nakon što je osvojila 77 mesta u Donjem domu parlamenta koji ima 151 poslanika, ima potrebnu većinu da sama formira većinsku vladu bez podrške drugih partija, navodi britanska agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar