Nova: SRB da nastavi da stiti kulturnu bastinu srpskog naroda

PODGORICA – Opoziciona Nova srpska demokratija (Nova), Andrije Mandića, pozdravila je potez Srbije, kojim su gule i pevanje uz gusle upisane na listu Uneska kao nemateralno kulturno dobro srpskog naroda i pozivaju Srbiju da i ubuće štite kulturnu bastinu srpskog naroda iz Crne Gore.

U saopštenju Nove se navodi da aktuelne vlasti u Crnoj Gori kulturnu baštinu srpskog naroda u toj državi drže u podređenom položaju ili o njoj stvaraju lažnu sliku.

„Srpski narod iz Crne Gore ima svoju narodnu nošnju, koju je ustanovio Njegoš, najveći srpski pesnik, vladar Crne Gore i vladika, i ona je deo celokupne srpske kulturne baštine, kao što su to i nošnje srpskog naroda iz Šumadije, Vojvodine, Krajine, Hercegovine, Bosne, Boke Kotorske“, naveo je Marko Kovačević, portparol Nove.

Kovačević kaže da zvanične vlasti u Podgorici samu nošnju skrnave i uklanjaju sa njene kape krst sa četiri ocila, koji ih, kako dodaje, podseća na istoriju i poreklo.

„Što se samih gusala tiče, jedina guslarska, tzv. Slepačka akademija na Balkanu bila je na teritoriji današnje Srbije u gradu Irigu u Sremu, gde se preko zime skupljalo i tamo živelo na stotine guslara iz svih srpskih krajeva i razmenjivali pesme i stihove od kojih je najbolje verzije prikupio i objavio Vuk Karadžić“, navodi Kovačević.

Zbog toga, kako kaže, poziva Srbiju da nastavi sa ovakvim akcijama.

“Pozivamo zvaničnu Crnu Goru da konačno počne da neguje tradiciju Miroslavljevog jevanđelja, kojim se kiti i po njemu naziva najveću državnu nagradu, istovremeno dok funkcioneri vladajuće stranke govore da je dinastija Nemanjić, kojoj knez Miroslav, brat Stefana Nemanje pripada, na pušku zauzela Crnu Goru“, kaže Kovačević.

Izgleda da su, dodao je, ovakva istorijska fantaziranja koja iznose u crnogorskom parlamentu poslanici vladajuće stranke, jedino nematerijalno dobro koje ovaj režim i država koju na pogrešnim temljima grade baštine.

„Predlažemo im da ga prijave na listi UNESKO-a zajedno sa svojim prijateljima Albancima i Hrvatima”, poručio je Kovačević.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar