Nove primedbe na Temeljni ugovor CG i SPC

PODGORICA – Iako deo crnogorske javnosti i pojedini zvaničnici i predstavnici partija, među kojima i predsednik države i DPS-a Milo Đukanović, traže transparentnost Temljeog ugovora Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve, čini se da taj dokument uopšte nije nepoznanica o čemu svedoči pisanje Pobjede da u njemu, između ostalog, piše da Crkva u Crnoj Gori više neće imati odrednicu pravoslavna.

Ovaj podgorički dnevnik, naime, tvrdi da je, odlukom da u Temejnom ugovoru ne bude odrednica „Pravoslavna crkva u Crnoj Gori“, Beogradska patrijaršija, kako navode, „pogazila i preinačila“ odluku Svetog arhijerejskog Sabora SPC iz maja 2006. iza koje su, kažu, svojim autoritetom stali patrijarh srpski Pavle i mitropolit Amfilohije“.

Tom odlukom će se, piše list, budućem mitropolitu MCP SPC dovesti u pitanje zvanje arhiepiskop cetinjski, na čemu je insistirao pokojni mitropolit Amfilohije.

Na isti način juče je u Crnoj Gori dočekana i potvrda patrijarha srpskog Porfirija da će on biti potpisnik tog ugovora u ime Crkve, što je takođe protumačeno kao čin suprotan volji pokojnog Amfilohija.

Pobjeda citira odluku Svetog arhijerejskog Sabora o konstituisanju Pravoslavne crkve u Crnoj Gori od 26. maja 2006. godine i dodaje da je upravo na tu činjeicu ukazao Đukanović kada je govorio o novom odnosu države prema tom pitanju.

Đukanović je ranije novinarima rekao da se u tom dokumentu na više mesta govori o Pravoslavnoj crkvi u Crnoj Gori i arhiepiskopu cetinjskom.

Ako je, kazao je, SPC došla do novog stanovišta, treba da vidimo to, kao i kakav je odnose države prema tome, piše Pobjeda.

Inače, Temeljni ugovor između države Crne Gore i SPC biće potpisan uskoro, najverovatnije posle uskršnjih praznika, a potpisnik u ime Crkve je patrijarh Porfirije.

Na ugovoru sa radili eksperti iz Crne Gore i Srbije i on je u završnoj formi predat premijeru Zdravku Krivokapiću.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar