Nove rakete Seula primer neprijateljstva SAD prema S. Koreji

PJONGJANG – Iz Pjongjanga je danas stigao komentar za odobrenje koje su SAD dale Seulu da proizvodi nove, moćnije raketne sisteme predstavlja primer neprijateljske politike Vašingtona prema Severnoj Koreji uz upozorenje da to vodi ka „akutno nestabilnoj situaciji“.

Analitičari ovaj najnoviji komentar pripisuju političkom komentatoru iz Pjongjanfga Kim Mjong Čol, pojedincu, a ne zvaničnom vladinom telu, što bi moglo da znači da severnokorejski državni vrh još uvek ostavlja prostor za diplomatske relacije sa Vašingtonom.

Ovo je bila prva reakcija iz Pjongjanga, iako ne zvanična, na samit lidera Južne Koreje i SAD održan 21. maja tokom kojeg su SAD okončale višedecenijsku zabranu Seulu da razvija raketne sisteme i drugo naoružanje sa neograničenim dometom, prenosi AP.

Agencija navodi da ove optužbe iz Severne Koreje na račun SAD su značajne jer ukazuju na mogućnost da se Pjongjang neće vratiti pregovorima i da će nastaviti da jača svoje nuklearne potencijale sve dok se Amerika bude ponašala neprijateljski.

„SAD greše jer vrše pritisak na Severnu Koreju i nastoje da stvore asimetriju i neravnotežu na Korejskom poluostrvu jer tehnički, to nas gura u rat. SAD pokreću ovde trku u naoružavanju“, ocenio je severnokorejski politički analitičar za međunarodne odnose Kim Mjong Čol, navodi se u izveštaju državne novinske agencije KCNA.

Neki južnokorejski politički analitičari pozdravili su odobrenje Vašingtona da Južna Koreja razvija raketne sisteme sa dometom koji pokriva celu teritoriju Severne Koreje uz ocenu da Južna Koreja obnavlja svoj vojni suverenitet.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar