Nove smernice EU protiv pranja novca

BON – Evropska komisija priprema nove, šeste smernice protiv pranja novca, kao i posebnu agenciju koja će se baviti tim problemom.

„Naši propisi protiv pranja novca su među najoštrijima na svetu. Ali se oni sad moraju i dosledno sprovoditi“, tvrdi potpredsednik EK Valdis Dombrovskis, a prenosi Dojče vele.

Međutim, kod mnogih zemalja Unije, uključujući Nemačku, nije bilo baš previse volje i napora da se ovaj problem reši, a čak su i neke ugledne banke učestvovale u pranju novca, navodi DW.

Tako je na primer 2018. godine otkriveno da je “Danske bank” godinama prala novac preko jedne svoje relativno male filijale u Estoniji, i da je reč o oko 200 mililijardi evra sumnjivog novca.

To je sve članice EU podstaklo da shvate da su potrebni novi propisi, ali i posebno telo koje bi i velikim bankama moglo i smelo da „gleda u prste“.

Najpre, međutim, treba da bude postignut dogovor gde će biti sedište te agencije, tako da će ona biti spremna za rad tek za tri godine.

Evropska poverenica za finansijske usluge Meirid Mekginis upozorava da je pranje novca „jasna pretnja“ za građane, za demokratske institucije i za čitav finansijski sistem, jer je procena da čitavih 1,5 odsto BDP-a Evropske unije – a to je 133 milijardi evra – otpada na poslove s „prljavim“ novcem. „Moraju se začepiti rupe koje mogu da koriste kriminalci“, kaže poverenica.

U novoj smernici EU protiv pranja novca predviđa se i nadzor kriptovaluta koje su, prema mišljenju EU, sve češće u rukama kriminalaca.

U okviru toga će se od onih koji nude uslugu prometa takvog novca tražiti da moraju da znaju kome pripada neki račun.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar