Novi američki izveštaj potpuno otkriva ciljeve za Bosnu

Istraživačka služba pri Kongresu SAD pripremila je izveštaj o politici Amerike prema Bosni i Hercegovini u kojem se navodi da Sarajevo ima važan geopolitički značaj za Vašington na Zapadnom Balkanu, ali da na njega negativan uticaj vrše Rusija, Turska i Kina.

Stoga bi, kako se navodi u izveštaju, Kongres trebalo da razmotri pitanje dodeljivanja pomoći Bosni i Hercegovini ukoliko se to uklapa u dugoročne ciljeve SAD.

Pre svega, iz istraživačke službe ukazuju na to da treba sagledati ciljeve kao što su očuvanje teritorijalne celovitosti BiH, zatim pitanje integracije BiH u sastav NATO-a i EU, ali i kada je reč o očuvanju energetske stabilnosti i izdržljivosti te zemlje na strane uticaje.

Takođe, u izveštaju se ističe i da Moskva, navodno, namerava da utiče na evroatlantske integracije Zapadnog Balkana, kao i da učvrsti svoju težnju ka dobijanju statusa „velike države“.

„Rusija nastoji da podrije stabilnost Bosne i Hercegovine, da produbi etničku razliku podržavajući antiliberalne i antizapadne političke struje i pružajući podršku militarizaciji Republike Srpske“, piše u izveštaju.

(Sputnjik)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

bosnakongresVašington
Komentari (6)
Dodaj komentar
  • Borac za Bosnu

    Ja čudnih hajvana mila majko, poput ovog „anonimnog“. Eto Bosna je htjela rat, pa je naložila SDS-u da još u oktobru 1991.godine proglasi srpske autonomne oblasti, formira skupštinu srpskog naroda na Palama, pa je onda poslala JNA da posjedne sve dominantne kote oko glavnog grada, pa je podijelila oružje od TO SDS-u, pa je angažovala niške specijalce da zauzmu Sarajevo…. Da sam kojim slučajem iz inostranstva slušao šta se dešava u Bosni, možda bih i povjerovao gnusnim lažima podlog četnika koji svojim poganim ustima psuje i blati jedinog čovjeka koji se zauzimao za mir, za razliku od predsjednika republike smrdske Karadžića koji je još u oktobru prijetio da će muslimanski narod nestati ako ne ispoštuje njegovu volju i ne prihvati četnike za vođe u Bosni….

    • Anonimni

      Isplati li se boriti se za koncept „Islamske države““? Postigla je ogromne uspehe zahvaljujući zaista impresivnoj organizaciji i nepodeljenoj podršci takozvane „međunarodne zajednice“, bez obzira na žrtve među njihovim civilima. Tome je došao kraj. „Proleća“ su ne samo završena, nego se vraćaju u prethodno stanje. Ogromne pare zapadnih poreskih obveznika su potrošene ne da bi bili bezbedniji, nego da bi bili gaženi kamionima i automobilima, eksplodirali na ulicama, žene im bile silovane, ali sve je to u redu ako se Rusi drže pod kontrolom. Rezultati su nikakvi i biće još gori. Kako je inače mala Bana? 🙂 Muhamedanci, eksploatisani ste od početka devetnaestog veka pa na dalje za tuđe interese, a ogroman broj vas to ne shvata. Srbi nemaju potrebu da vam budu neprijatelji, nego ste vi uvek insistirali na neprijateljstvu sa Srbima zbog tuđih interesa. Proći će te kao Kurdi. Bićete iskorišćeni kao voda posle velike nužde i onda prosuti. Ne radujem se tome, samo konstatujem.

  • IGOR

    Da bi Federacija Bosna i Hercegovina,mogla da se normalno razvija,potrebno je disciplinovati Dodika.Republika Srpska,nikako ne funkcionise u sastavu celokupne B i H.Sadasnja situacija u tom regionu,neodoljivo potseca na situaciju koja je vladala,pre pocetka oruzanih sukoba na toj teritoriji.U tom vremenu,remetilacki faktor je bio Radovan Karadzic,a sada cini mi se Dodik.Trebalo bi da prijateljske velike sile,malo „izglacaju“ odnose izmedju Federacije B i H, i Republike Srpske,kako bi napredak privredni i sav drugi nastao na citavoj teritoriji.

    • Anonimni

      Bolje da se disiplinuje (b)Alija Izmetbegovic jer je on taj koji podriva stabilnost bosne isto kao i njegov otac! Bolje malo izuci dokumenta CIA koja su izgubile oznaku tajnosti, tamo tacno pise da su bosanci bili za rat a ne Srbi, bolje bi bilo za sve da se lepo odvoje i svako na svoju stranu pa ce vreme da pokaze ko je bio u pravu!!!

  • Anonimni

    koje je r s to vi pisee nigde ne postoi ta genocidna tvorevenina osvestite se

    • AA ( americki alah)

      polako ti “ anonimni“ uskoto tvoje kosovo nece postojati, nego ce biti samo Srpsko