Novi kineski ambasador na putu za Vašington

PEKING – Novi kineski ambasador u SAD Ćin Gang, koji tek treba da bude imenovan, uputio se danas u Vašington, prema tvrdnjama izvora upoznatih sa situacijom, u uslovima pogoršanja odnosa između dve najveće svetske ekonomije.

Ćin je krenuo na put nakon okončanja pregovora na visokom nivou u Tjenđinu između zamenice američkog državnog sekretara Vendi Šerman i visokih kineskih diplomata, na kojima su, kako navodi Rojters, obe strane ponovile postojeće stavove bez postizanja konkretnih rezultata.

Ćin (55) će zameniti Cuej Tjenkaja, koji je sa 68 godina prešao starosnu granicu za penzionisanje koja važi za kineske ambasadore, naveli su izvori upoznati sa tim pitanjem.

Kada je Cuej prošlog meseca završio osmogodišnji mandat u Vašingtonu, bio je kineski ambasador sa najdužim stažem u SAD i poštovana figura i u Pekingu i u Vašingtonu.

Ćin, koji je zamenik kineskog ministra spoljnih poslova i koji je bio angažovan i na evropskim pitanjima, nema iskustva u vezi sa SAD, sudeći prema njegovoj biografiji objavljenoj na veb stranici ministarstva spoljnih poslova.

„Biće potrebno neko vreme dok Kina izgradi svoju mrežu kontakata u političkim, bezbednosnim i diplomatskim krugovima u Sjedinjenim Državama“, rekao je Li Mingđang, vanredni profesor za međunarodne odnose na singapurskoj školi za međunarodne studije „S. Radžaratnam“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar