Novi lek za kovid-19 smanjuje tešku sliku i smrtnost ?

BRISEL – Farmaceutski gigant „GlaxoSmithKline“ (GSK) objavio je da njihov novi lek smanjuje prijem u bolnicu ili smrt od kovid-19 za 85 odsto, prenosi Gardijan.

Britanski list navodi da je kompanija rekla da je lek, nazvan VIR-7831, nova terapija za osobe sa blagom do umerenom bolešću, a studija kliničkih ispitivanja je bila toliko uspešna da je ranije završena.

GSK i njegov partner, „Vir Biotećnology“, planiraju da odmah zatraže odobrenje za hitnu upotrebu u SAD i odobrenje u drugim zemljama, uključujući potencijalno i Veliku Britaniju.

GSK je saopštio da ovaj lek čine monoklonska antitela, molekuli proizvedeni u laboratoriji koji oponašaju ljudska antitela, a VIR-7831 deluje na dva načina, blokirajući ulazak virusa u zdrave ćelije i uklanjajući zaražene ćelije, prenosi Gardijan.

List navodi da je kompanija potvrdila da je u laboratorijskoj studiji dokazano da je VIR-7831 efikasan protiv trenutnih sojeva Kovid-19, uključujući britanski, južnoafrički i brazilski, a lek se primenjuje kao jednokratna intravenska infuzija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar