Novi Zeland i Francuska protiv promovisanja terorizma

VELINGTON – Premijerka Novog Zelanda Džasinda Ardern izjavila je danas da će zajedno sa Francuskom nastojati da spreči korišćenje društvenih mreža u svrhu promovisanja terorizma i nasilnog ekstremizma.

Ardern je rekla da će 15. maja u Parizu biti jedna od predsedavajućih na sastanku sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom koji želi da svetski lideri i izvršni direktori tehnoloških preduzeća pristanu na obećanje nazvano „Poziv Krajstčerča“, kako bi se uklonili teroristički i nasilni ekstremistički sadržaji na internetu, preneo je Rojters.

Brenton Tarant je ubio 50 ljudi u dve džamije u Krajstčerču 15. marta i istovremeno je uživo prenosio masakr na Fejsbuku.

„Ključno je da tehnološke platforme kao što je Fejsbuk ne budu zloupotrebljene za terorizam i da umesto toga postanu deo globalnog rešenja za suzbijanje ekstremizma“, navodi premijerka Ardern u saopštenju.

Ona je na konferenciji za novinare izjavila da je razgovarala s rukovodiocima brojnih tehnoloških firmi, uključujući Fejsbuk, Tviter, Majkrosoft, Gugl i nekoliko drugih preduzeća.

Portparol Fejsbuka je izjavio da se to preduzeće raduje saradnji s vladom, industrijom i stručnjacima za sigurnost u okviru jasnih pravila.

Fejsbuk, najveća svetska društvena mreža s 2,7 milijardi korisnika, doživela je kritike posle napada u Krajstčerču da nije uspela da se uhvati u koštac s ekstremizmom.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar