Nuklearni dil s Iranom biće glavna tema susreta Bajden-Benet

JERUSALIM – Obustavljeni nuklearni pregovori sa Iranom biće u vrhu dnevnog reda predstojećeg susreta američkog predsednika Džozefa Bajdena i izraelskog premijera Naftalija Beneta 26. avgusta u Beloj kući.

„Predsednik Bajden i premijer Benet razgovaraće o kritičnim pitanjima vezanim za regionalnu i globalnu bezbednost, uključujući Iran“, navela je predstavnica Bele kuće Džin Psaki u zvaničnom saopštenju najavljujući prvi tete-a-tete sastanak dvojice lidera, prenosi Rojters.

Pregovori između Teherana i šest svetskih sila o oživljavanju nuklearnog sporazuma iz kojeg je pre tri godine istupio Bajdenov prethodnik Donald Trampa u zastoju su od početka aprila.

Izraelski političar Naftali Benet, nacionalista na čelu vladajuće koalicije koja je preuzela vladu Izraela u junu, protivi se oživljavanju ovih pregovora sa Iranom, jer smatra da bi ta zemlja sa nuklearnim naoružanjem predstavljala „egzistencijalnu prijetnju“ Izraelu.

Iako zvanični Teheran negira da pokušava da se nuklearno naoruža, u izveštaju Agencije za atomsku energiju UN (IAEA) u koji je imao uvid dopisnik Rojtersa, navodi se da Iran ubrzava postupak obogaćivanja uranijuma skoro do nivoa potrebnog za izradu atomskog oružja.

Regionalne tenzije dodatno su porasle zbog napada izvedenog 29. jula kod obale Omana na tanker pod kontrolom Izraela za koji su i Izrael, SAD i Britanija okrivili Teheran, ali i zbog sukoba koji se ponovo rasplamsao između izraelske vojske i libanskog, pro-iranskog pokreta Hezbolah.

Iran poriče bilo kakvu umešanost u napad bespilotnim letelicama u kojem su poginula dva člana posade tankera.

Razgovorima u Beloj kući 26. avgusta predhodio je sastanak posvećen Iranu između izraelskog premijera Naftalija Beneta i direktora CIA Vilijama Brnsa.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar