NVO: Suzbijanjem migracije EU ugrožava razvoj Afrike

Fond Evropske unije za hitnu pomoć Africi, pokrenut krajem 2015. godine da bi se sprečio priliv migranata u Evropu, mogao bi da dugoročno ugrozi suzbijanje siromaštva u Africi, ocenila je danas francuska nevladina organizacija Globalna akcija za zdravlje (Action sante mondiale, ASM).

EU je u decembru 2015. osnovala Fond za hitnu pomoć Africi, s prvobitnim budžetom od 1,8 milijarde evra radi brobe protiv „dubokih uzroka ilegalne migracije“.

Nevladina organizacija ASM je posle analize stanja u Senegalu i Nigeru ocenila da je taj fond „prvenstveno uspostavljen za hitne političke potrebe u Evropi, a ne za imperativne potrebe razvoja zemalja“ Afrike.

Osnovni pristup Fonda koji je EU uvela zbog priliva izbeglica iz Sirije, Iraka ili Libije, nije efikasan za politički i ekonomski razvoj, ocenila je medjunarodna nevladina organizacija ASM.

„Glavni rizik je što se zvanična pomoć razvoju prestaje da posmatra prvenstveno kao instrument borbe protiv siromaštva, i da se evropska pomoć i dalje koristi da vrši pritisak na partnerske zemlje postajući podsticaj da sarađuju na migracijama, u zamenu za šta bi dobile dodatna sredstva, kao što je već slučaj u Libiji“, ukaala je organizacija sa sedištem u Parizu.

Po rečima stručnjaka iz Senegala i Nigera koje je ta NVO citirala, „prioritet“ je bilo „komuniciranje o brzom evropskom odgovoru“, dok je isplata novca ponekad trajala više od godinu i po.

„Potrebe zemalja više ne utiču na raspodelu pomoći, već migraciona kretanja“, kritikuje ASM, po kojoj su „područja porekla ili tranzita migranata“ postali prioritet, „na štetu dugoročnog razvoja“.

Projekti koje finansira EU, ograničavajući prekogranična kretanja između susednih zemalja, posebno radi sezonskog rada, ili sprečavajući transfer novca, ometaju ekonomije zemalja Afrike, što dodatno otežava položaj već nesigurnog stanovništva, ukazala je ASM.

Dok ministri zenalja EZ zaduženi za razvoj danas zasedaju u Talinu, ASM uahteva da EU „razdvoji politiku prema migraciji od politike razvoja“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar