Obama: EU čini Britaniju još većom

Velika Britanija će se efikasnije boriti protiv terorizma ukoliko ostane u Evrpskoj uniji (EU), ocenio je američki predsednik Barak Obama, javio je Bi-Bi-Si (BBC).

U autorskom tekstu objavljenom u Dejli telegrafu, Obama je takodje naveo da ostanak Britanije unutar Unije povećava uticaj koji ta zemlja ima u svetu.

Barak Obama je kasno sinoć doputovao u trodnevnu posetu Britaniji, gde će istaći svoju podršku ostanku Velike Britanije u EU, o čemu će ta zemlja da glasa na referendumu u junu.

U rano jutros objavljenom članku, Obama je napisao da je konačna odluka na britanskim glasačima, ali je dodao da je ishod referenduma „interes SAD“.    

„Desetine hiljada Amerikanca koji počivaju na evropskim grobljima tihi su dokaz koliko se naši prosperitet i bezbednost prepliću“, navodi se u tekstu Baraka Obame.   

On je dodao da EU ne umanjuje britanski uticaj, već da ga povećava.

„Jaka Evropa nije pretnja za globalno liderstvo Britanije, ona povećava vodjstvo Britanije u svetu“, naveo je Obama.

Kako je dodao, ova vrsta saradnje – od razmene obaveštajnih podataka i borbe protiv terorizma do sporazuma za nova radna mesta i privredni rast – biće efikasnija ako se proširi na celu Evropu.

„Sada je vreme za prijatelje i saveznike da se drže zajedno“, poručio je Barak Obama.

Obama doručkom s kraljicom Elizabetom Drugom danas počinje zvanični deo svoje oproštajne posete Velikoj Britaniji kao predsednik SAD.
 
Predsednik SAD danas će razgovarati i sa britanskim premijerom Dejvidom Kameronom. Očekuje se da će na susretu najviše biti reči o borbi protiv ekstremista Islamske države.

Bračni par Obama danas će večerati s princom Vilijamom, njegovom suprugom Kejt i s princom Harijem.

Obama će iz Londona otputovati za Nemačku, gde će se sastati sa kancelarkom Angelom Merkel i drugim evropskim liderima.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar