Obama: Haos u Siriji potrajaće duže vreme

Odlazeći predsednik SAD Barak Obama izjavio je da bi haos u Siriji mogao da potraje duže vreme i da je ruska i iranska podrška vazdušnoj kampanji presednika te zemlje Bašara al Asada pomogli slamanju sirijskih lidera pod pobunjenicima.

„Nisam optimističan povodom kratkoročnih izgleda u Sirji. Kad su Rusija i Iran odlučili da podrže Asada, njegovu brutalnu vazdušnu kampanju i pacifikaciju Alepa, bez obzira na civilne žrtve, ubijenu ili ranjenu decu, uništene škole i bolnice, jako je teško videti način na koji bi, čak i dobro trenirana i posvećena opozicija, mogla dugo da se održi“, rekao je Obama na konferenciji za novinare u Limi na APEC samitu.

Kako prenosi Rojters, on je kazao da je predsedniku Rusije Vladimiru Putinu kazao da je jako zabrinut za krvoproliće u Siriji i da je prekid vatre neophodan.

„U ovoj fazi, neophodno je da sve partije promene način razmišljanja, kako bi situacija tamo bila okončana. Nema sumnje da će i dalje biti ekstremističkih snaga u i oko Sirije, jer će tamo haos potrajati duže vreme“, dodao je on.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

barak obamasirija
Komentari (0)
Dodaj komentar