Obama sa zemljama iz Persijskog zaliva razgovarao o bezbednosti

Predsednik SAD Barak Obama sastao se danas s liderima šest arapskih zemalja Persijskog zaliva u nastojanju da koordiniraju napore oko sukoba u Iraku, Siriji i Jemenu, i s namerom da pozove arapske saveznike da pojačaju borbu protiv ekstremista Islamske države.

U razgovorima tokom prepodneva lideri su izrazili oprezan optimizam oko nedavno sklopljenog primirja u Jemenu i perspektive za mirovne pregovore koji se otvaraju danas u Kuvajtu, saopštila je Bela kuća.

Zamenik Obaminog savetnika za nacionalnu bezbednost Ben Rouds rekao je novinarima da je Obama pozvao arapske saveznike da pojačaju podršku iračkoj vladi koja se bori protiv ekstremista Islamske države i da povećaju svoje učešće u kampanji koju predvode SAD protiv ekstremista.

Sastanak u Rijadu nastavak je sličnog samita održanog prošle godine u Kemp Dejvidu u SAD. To je nastavak napora Bele kuće da umiri bliskoistočne saveznike sumnjičave zbog Obaminog približavanja Iranu i zbog američke politike prema gradjanskom ratu u Siriji.

Obama i lideri šest zemalja Saveta za zalivsku saradnju (GCC) – Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Katar, Kuvajt, Oman i Bahrein počeli su danas razgovore u Rijadu.

Sastanku je prisustvovao i američki ministar odbrane Eš Karter, državni sekretar Džon Keri, savetnica za nacionalnu bezbednost Suzan Rajs i direktor CIA Džon Brenan.

Samit je usledio posle bilateralnih razgovora koje je Obama imao juče sa saudijskim kraljem Salmanom ubrzo po dolasku u Saudijsku Arabiju.

Bela kuća je navela da će samit imati tri sesije. Jedna posvećena unapredjenju regionalne stabilnosti, zatim druga posvećena naporima za borbu protiv terorizma uključujući borbu protiv Al Kaide i ekstremista Islamske Države. Treća sesija biće posvećena Iranu, koga Saudijska Arabija i druge zalivske zemlje vide kao rivala i destabilizirajući faktor u regionu.

Saudijska Arabija, Emirati i druge zalivske zemlje dele stav SAD da Islamska država predstavljla opasnost i pridružili su se vazdužnoj kampanji predvodjenoj SAD protiv te ekstremističke grupe. Oni, medjutim, žele da SAD učini više da se s vlasti skloni sirijski predsenik Bašar Asad.

Države persijskog zaliva su takodje vrlo sumnjičave prema Obaminoj spremnosti da razgovara s šiitskim Iranom i strahuju da će nuklearni sporazum s Iranom dovesti do preraspodela u regionu na njihovu štetu.

Nekoliko sunitskih zalivskih zemalja smatra da je podrška koju Teheran pruža šiitskim oružajnim grupama u Libanu, Jemenu i Iraku glavni podstrek podelama i nestabilnosti u regionu.

Nesuglasice oko Irana bile su glavna tema Obaminih razgovora sa saudijskim kraljem Salmanom juče. Američki zvaničnici su naveli da je predsednik ponovio uverenje da Saudijci i Iran treba da nadju način da smanje napetosti.

Obama je juče imao i direktne razgovore s šeikom Mohamedom bin Zajedom al Nahjanom, moćnim prestolonaslednikom Abu Dabija, glavnog grada Ujedinjenih Arapskih Emirata.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar