Obaveštajci i diplomate ismejali Obaminu strategiju za uništenje Islamske države

Plan američkog predsednika Baraka Obame za uništenje Islamske države ismejale su zapadne diplomate i njegovi obaveštajci, prenose britanski mediji.

Obama je insistirao na tome da SAD ne menja svoju strategiju, verujući kako će vremenom uništiti Islamsku državu. Međutim diplomate Zapada i članovi obaveštajnih službi, bivši i sadašnji, složili su se da je Obamin pristup baziran na neefektivnim akcijama.

„Radi se o dimu bez vatre i to je prljava mala tajna“, rekao je Derek Harvi, jedan od Obaminih viših obaveštajaca i specijalista za Bliski Istok. On je rekao da je frustriran zbog načina na koji Obamina administracija tretira konflikt na Bliskom istoku.

„Predsednikov plan nikada nije imao šanse jer ni on sam nije podržavao sopstvenu strategiju“, rekao je on.

Mnogi članovi američkih i evropskih diplomatskih i obaveštajnih službi tvrde kako je haos u Siriji i Iraku prouzrokovan Obaminom odlučnošću da i dalje nastavi sa strategijom povlačenja iz regije.

Politika SAD-a temelji se na „zadržavanju“ Islamske države na jednom području, rekao je Obama ranije, pre napada u Parizu.

„Islamisti su se geografski proširili na osam zemalja, iskorišćavajući građanske ratove u Jemenu, Egiptu, Libiji, Avganistanu i tako dalje“. Oni koriste situaciju na područjima gde ne postoji efektivna vlast, i gde su društva dosta plemenski raspoređena“, rekao je jedan obaveštajac koji je radio u Bagdadu.

„Nismo učinili ništa kako bismo im naudili. Čak u na područjima na kojima su formalno izgurani, džihadisti nastavljaju da većinom kontrolišu gradove koji nastanjuju suniitski Muslimani izvan Bagdada“, kažu iz obaveštajne službe.

Diplomate se uglavnom slažu kako kampanja povremenih vazdušnih napada koje izvodi SAD ne može biti put prema uspehu. Takođe se slažu kako nije moguće racionalno razdvojiti IS od sirijskog režima, i da su to dva međusobno zavisna zla.

Analitičari već nekoliko godina tvrde kako opstanak režima i njegovo bombardovanje civilnih područja dobija podršku od manje uspešnih pobunjeničkih grupa, kao što su Al Kaida, grupe Jabhat al-Nusra i IS. U međuvremenu Damask je i dalje ključni izvor finansiranja za IS, budući da kupuje naftu proizvedenu na crnom tržištu pod kontrolom ekstremista. Ključni problem je to što trenutna pravila uključivanja ograničavaju SAD u onome što na vojnom planu može da učini. Pod sadašnjom vlasti, potrebni su meseci kako bi se zatvorili bankovni računi koji pripadaju džihadistima IS. Takođe je ograničena i američka sposobnost borbe protiv moćne džihadističke propagande.

„Zašto je hakerska grupa Anonimus sposobna da ugasi 5 hiljada Tviter naloga IS, a vlada to nije u stanju? Radi se o ključnom problemu vlasti“, rekao je bivši obaveštajac.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

barak obamaislamska državasad
Komentari (0)
Dodaj komentar