Obrador: Puštanje El Gvera izazvalo bi podsmeh u svetu

MEKSIKO SITI – Meksički predsednik Andres Manuel Lopez Obrador izrazio je danas zabrinutost da bi zbog puštanja još jednog narko-bosa iz zatvora njegova zemlja mogla biti meta međunarodnog podsmeha.

Pre skoro osam godina narko-bos Rafael Karo Kintero izašao je iz meksičkog zatvora nakon 28 godina robije zbog „proceduralnih razloga“, a u subotu je još jedan kapo kartela Sinaloa bio spreman da krene njegovim stopama pod sličnim okolnostima, prenosi AP.

Hektor Luis Palma Salazar, poznatiji kao El Gvero bio je nekoliko sati udaljen od slobode nakon što je sekretar suda poslao pismo u subotu na državni praznik u kome se saopštava da ga vlada mora pustiti odmah nakon što je oslobođen optužbi za organizovani kriminal.

„Nešto slično se dogodilo kada je gospodin Karo Kintero pušten. Ovo je pitanje od nacionalne važnosti. Zamislite samo sumnju, šalu i komentare koje bi iz ovoga mogli proisteći“, izjavio je danas Lopez Obrador.

On je rekao da su kod puštanja Kintera optužbe stigle iz inostranstva i da su krivili meksičku vladu za saučesništvo, a da ne bi trebalo ponovo davati povoda stranim vladama da to čine u slučaju El Gvera.

U nedelju je sudija poslao novo obaveštenje, a Obrador je rekao da su tužioci dobili produžetak od 48 sati kako bi pronašli bilo kakve nerešene naloge koji bi mogli opravdati njegovo dalje zadržavanje, što inače ističe u utorak. Predsednik je rekao da bi El Gvero trebalo da bude pušten ako oni ne budu pronađeni.

AP navodi da vlada Meksika počinje da stiče reputaciju da je na čelu sa Obradorom pustila više narko-bosova nego što ih je zatvorila, a što je deo predsednikove politike da više ne zadržava narko-bosove kako bi izbegao nasilje u zemlji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar