Obrador: Sproveden veći deo reforme zakonodavstva

MEKSIKO SITI – Meksički predsednik Andres
Manuel Lopez Obrador danas je ocenio da je sproveo veći deo svog zakonodavnog plana i najavio da bi još nekoliko značajnih pitanja trebalo da se reši tokom druge polovine njegovog mandata.

Levičara Obradora, koji se zauzimao za jačanje državne kontrole energetskog sektora i pretio da će oslabiti ili eliminisati nedržavni nadzor nad energetikom u zemlji, novinari su zamolili da oceni dosadašnji rad svoje administracije uoči opštih izbora koji su zakazani za nedelju 6. jun, prenosi Rojters.

„Pravni okvir je prilagođen, postoje neki sekundarni zakoni koji su još na čekanju, ali prilično mnogo je urađeno na ustavnim reformama i nedostaje još samo malo da budu dovršene. Međutim, urađene su najvažnije, esencijalne stvari“, odgovorio je Obrador.

Ipak, veći deo njegovih zakonskih reformi zamrznut je, jer se čeka na sudsku arbitražu zbog toga što nisu kompatibilne sa propisima koje je uveo njegov prethodnik o otvaranju energetskog sektora prema privatnom kapitalu.

Obrador je takođe obećao da će Kongresu poslati plan za reformu vladinih nadzornih i regulatornih tela.

U Meksiku se u nedelju 6. juna održavaju opšti izbori za 500 poslanika Donjeg doma Saveznog parlamenta, 15 guvernera i nekoliko stotina gradonačelnika, a dosadašnju političku kampanju obeležilo je nezapamćeno nasilje čak i za zemlju poput Meksika u kojoj se svakoga dana dogodi prosečno oko 100 ubistava.

Od septembra prošle godine narko-mafija je likvidirala 88 političara, uglavnom kandidata opozicije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar