Obustavljena potraga za posadom argentinske podmornice

Potraga za posadom argentinske podmornice „ARA San Huan“ je obustavljena, saopštila je danas mornarica te zemlje, iako se međunarodna operacija potrage za plovilom nastavlja.

Nade da će članove posade pronaći žive su nestale nakon tvrdnji eksperata koji su naveli da je posada imala kiseonika dovoljno da preživi sedam do deset dana ukoliko se podmornica nalazi negde pod vodom, prenosi AP.

Mornarica je takođe saopštila da je u vreme kada je poslednji put uspostavljen kontakt sa posadom, 15. novembra, detektovana eksplozija u blizini područja u južnom delu Atlantskog okeana na putu od južne luke Ušuaja do obalskog grada Mar del Plata gde je podmornica putovala.

Portparol mornarice Enrike Balbi rekao je da je misija spasavanja bila „produžena više od dva puta koliko se vremenski procenjuje (takva misija)“.

„Imali smo 28 brodova, devet aviona, 4.000 ljudi i podršku 18 drugioh država. Uprkos svim naporima, nismo mogli da pronađemo podmornicu“, rekao je Balbi.

On je dodao se potraga više ne smatra misijom spasavanja već samo potragom za nestalom podmornicom.

U mornaričkoj bazi Mar del Plata rođaci nestalih bili su jako pogođeni ovim saopštenjem. Neki su briznuli u plač, drugi su se grlili padajući na kolena, a neki su na društvenim mrežama odavali počast svojim voljenima.

„Ne razumem ovu proizvoljnu i neopravdanu odluku. Neobično je okrutna. Svakog dana desi se novi udarac. Uništen sam“, rekao je otac 27-godišnjeg člana nestale posade Alehandra Tagliapjetra.

Kako je u utorak agencija prenela, Balbi je tog dana izjavio da je kroz cev za dotok vazduha podmornice ušla voda i izazvala kratki spoj na jednoj od njenih baterija, pre nego što je plovilo nestalo.

On je obraćajući se novinarima naveo da je kapetan podmornice rekao da je voda ušla dok je podmornica punila baterije.

Prema njegovim rečima, kapetan je kasnije preko satelitskog telefona rekao da je problem savladan.

Mornarica je prošle nedelje saopštila da je, pre nego što je podmornica nestala, kapetan prijavio elektični problem u odeljku za bateriju i da je podmornici naređeno da se vrati u svoju bazu u priobalnom gradu Mar del Plata, na oko 400 kilometara od Buenos Ajresa.

Predsednik Argentine Mauricio Makri je pre toga rekao da će međunarodna potraga za podmornicom i njenih 44 clana posade biti nastavljena, a da će nestanak biti istražen.

Kako je Rojters ranije preneo, Međunarodna organizacija sporazuma o sveobuhvatnoj zabrani nuklearnih testova (CTBTO) koja prati tajne atomske eksplozije saopštila je da je detektovala „neobičan signal“ pre dve nedelje u blizini mesta gde je nestala podmornica argentinske vojske.

CTBTO rukovodi posmatračkim stanicama opremljenim instrumentima među kojima i hidrofonima – podvodnim mikrofonima koji skeniraju zvučne talase okeana.

„Podvodni imulsivan događaj“ koji je detektovan 15. novembra bio je kratak, neuobičajen i neprirodnog porekla“, rekao je indženjer hidroakustike Mario Zampoli.

Kako je dodao, zvuk bi moglo da „ima veze sa eksplozijom, ali nije sigurno“.

AP je ranije preneo da je Balbi rekao da nema naznaka da bi eksplozija mogla da bude povezana sa bilo kakvim napadom na podmornicu a Rojters je preneo saopštenje u kom se tvrdi da se radilo o „abnormalnom, jedinstvenom, kratkom, nasilnom događaju koji nije bio nuklearnog karaktera“.

Na podmornici „ARA San Huan“ ima zaliha hrane i kiseonika za 90 dana na moru, međutim, ukoliko se nalazi ispod površine vode, kiseonika je imala za sedam dana, pre nego što je morala ponovo da isplovi.

„San Huan“ je podmornica izgrađena u Nemačkoj 1983. godine, a dugačka je 66 metara.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

argentinapodmornica
Komentari (1)
Dodaj komentar
  • Anonimni

    Celi NATO nemoze da nadje jednu podmornicu??? Zar su toliko nesposobni??!!A uveravaju narod dasu cudo tehnoliogije. A cackaju Severnu Koreju.!! Sta im onda mogu Kinezi i Rusi. Svemise cini daje ta organizacija svoje popusila,sada je to obicna popusena lula.