Očekivanja EK od današnje sednice Skupštine CG

PODGORICA – Evropska komisija (EK) nada se da trenutni razvoj političkih događaja u Crnoj Gori neće dodatno odložiti sprovođenje reformi koje su na čekanju.

To je podgoričkim Vijestima rekla portparolka EK Ana Pisonero Hernandez, odgovarajući na pitanje očekuju li u toj instituciji Evropske unije (EU) da će Skupština danas izabrati članove Sudskog saveta iz reda uglednih pravnika.

Da li će biti dvotrećinske većine za to, znaće se pred početak vanredne sednice parlamenta zakazane u 13 sati, kad bi partije od kojih zavisi izbor predloženih kandidata, trebalo da obznane kako će glasati.

Pisonero je podsetila da su predstavnici EU tokom nedavne posete Crnoj Gori jasno naglasili da se hitno moraju sprovesti ključne reforme u oblasti vladavine prava i navodi da dugotrajno nepopunjavanje najvažnijih pozicija u pravosuđu ima zabrinjavajući učinak na njegovo sveukupno funkcionisanje i, konačno, njegovu sposobnost da donosi pravdu.

”Zadaci crnogorskih vlasti su jasni, i EU će nastaviti da radi sve što može da pomogne Crnoj Gori u procesu pristupanja, što je u interesu crnogorskih građana i evropske budućnosti zemlje”, poručila je portparolka EK.

Za izbor članova Sudskog saveta u prvom krugu glasanja potrebna je podrška najmanje 54 poslanika.

Spremnost da podrže četiri kandidata, koje je predložio Odbor za politički sistem, pravosuđe i upravu, iskazali su konstituenti skupštinske većine – Demokratska partija socijalista (DPS), Građanski pokret (GP) URA, Socijalistička narodna partija (SNP), Socijaldemokratska partija (SDP) i stranke manjinskih naroda, koji imaju 46 poslanika.

To znači da će im za izbor kandidata, nezavisno od potencijalne podrške Socijaldemokrata (SD), biti neophodni glasovi Demokratskog fronta (DF) ili Demokrata.

Na pitanje hoće li glasati za predložene kandidate, iz DF-a Vijestima su juče nezvanično kazali da vanredna sjednica nije zakazana po Poslovniku Skupštine, tako da se “nema šta glasati”.

Taj politički savez tvrdi da je predlog za izbor članova Sudskog saveta uvršten u dnevni red protivno Poslovniku, koji propisuje da podnosilac zahteva za vanrednu sednicu može za dnevni red predložiti samo predloge čiji je autor, a predlog za izbor članova Sudskog saveta poslanicima može uputiti isključivo Odbor.

DF je inače uslovljavao podršku izborima u pravosuđu sklapanjem Temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC), koji je premijer Dritan Abazović (GP URA) potpisao početkom meseca s patrijarhom srpskim Porfirijem, podsećaju Vijesti.

Kad je reč o Demokratama, njihov poslanički klub će, kako su ranije najavili neposredno uoči sjednice odlučiti da li će podržati izbor predloženih pravnika.

Premijer Abazović apelovao je sinoć na poslanike da izglasaju Sudski savet, rekavši da veruje da će biti potrebne većine u parlamentu, ali da je pitanje da li će je biti za sve kandidate.

U slučaju da u prvom krugu ne bude potrebne većine, najranije mesec nakon glasanja, ići će se u drugi, u kom će za izbor biti neophodna tropetinska podrška, odnosno 49 glasova.

Prema Zakonu o sudskom savetu, ako parlament ne izabere sva četiri kandidata, Odbor raspisuje novi oglas po isteku dva meseca od glasanja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar