Odbačena Trampova tužba protiv tužiteljke Leticije DZejms

NJUJORK – Savezni sudija Brenda Sanes odbacila je danas tužbu bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa protiv njujorške državne tužiteljke Leticije DŽejms, negirajući time tvrdnju bivšeg predsednika da ga tužiteljka progoni iz političkih razloga i dozvolivši da se njena građanska istraga o njegovoj poslovnoj praksi nastavi.

U presudi na 43 stranice Sanes je napisala da sudska praksa brani saveznim sudijama da se mešaju u istrage na državnom nivou, uz neke izuzetke i da nema dokaza koji bi podržali tvrdnju republikanaca da je DŽejms, koja je demokrata, postupala u lošoj nameri zbog njihovih različitih političkih stavova, preneo je AP.

Sanes, koju je 2014. imenovao bivši predsednik SAD Barak Obama, rekla je da DŽejms ima legitimnu osnovu za istragu o Trampu i njegovoj kompaniji, Trampovoj organizaciji i da bivši predsednik nije uspeo da pokaže da su nedavni sudski postupci protiv njega bili pokrenuti zbog odmazde.

Javne izjave Leticije DŽejms o Trampu jasno pokazuju da se ona apsolutno ne slaže sa njegovim političkim stavovima, napisala je Sanes, ali Tramp i njegovi advokati nisu uspeli da dokažu bilo kakvu vezu između njenog mišljenja i načina na koji se istraga odvijala.

DŽejms je današnju presudu ocenila kao veliku pobedu nad „neozbiljnom tužbom“.

Sanes je odluku donela dan nakon što je njujorški žalbeni sud presudio da Tramp mora da odgovara na pitanja pod zakletvom u istrazi Leticije DŽejms, potvrdivši presudu nižeg suda.

Trampov advokat Alina Haba dovela je u pitanje opravdanost odluke sudije Sanos da odbaci tužbu navodeći pravni presedan o kojem je reč i dodala da će predmet podneti Drugom apelacionom sudu u SAD.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar