Odbor: Vratiti nazive ulica u SA po srpskim oslobodiocima

SARAJEVO – Odbor za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH pozvao je danas, povodom oslobođenja Sarajeva u Drugom svetskom ratu, 6. aprila 1945. vlasti tog grada i Kantona Sarajevo da preduzmu neophodne korake kako bi se Sarajevu vratili nazivi ulica trgova i parkova po oslobodiocima Sarajeva srpske nacionalnosti.

U saopštenju tog odbora navode da su u Sarajevu izbrisane 152 ulice koje su nosile nazive po oslobodiocima Sarajeva i narodnim herojima, i jedinicama koje su oslobađale Sarajevo od ustaša i nacista, a čiji nazivi su imali srpska imena ili asocijaciju na Srbe.

„Ukoliko Sarajevo zaista želi da bude glavni grad svih naroda u BiH, potrebno je da obeležja u Sarajevu imaju nazive i po druga dva naroda, ne samo po istorijskim ličnostima samo iz bošnjačkog naroda.
Sarajevo više nema ulice po komadantima Sarajevske operacije koja je počela 05.04.1945“, dodaju iz Odbora.

U komandnom kadru operacije oslobođenja Sarajeva od ustaša i nacista je bilo 95 procenata Srbi, jedinice koje su oslobađale Sarajevo su sa 90 odsto bile popunjene Srbima, a danas Srba gotovo da nema u Sarajevu, dodaje se u saopštenju.

„Današnji status Srba u Sarajevu je izuzetno loš. Dovoljno je podsetiti da je, prema specijalnom izveštaju Ombudsmena BiH o nacionalnoj strukturi u kantonalnim organima zaposleno samo 1,88 odsto Srba i da samo 15 Srba radi u kantonalnim organima vlasti“, dodaje se.

Iz Odbora pozivaju vlasti u Sarajevu i da počnu da zapošljavaju Srbe u javnom sektoru.

„Nažalost, danas u Sarajevu ima mesta za školu nazvanu po osuđenom nacisti Mustafi Busuladžiću, ali nema mesta za oslobodioce Sarajeva Slavka Rodića i Peru Kosorića“, ističu u Odboru za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar