Odbrojavanje do Armagedona: imamo još samo 2 minuta do sudnjeg dana

Sat koji meri koliko je ljudska civilizacija blizu „sudnjeg dana“, uključen je danas na samo dva minuta do 12, čime je simbolično pokazano da je naša planeta u najvećoj opasnosti do sada.

Taj sat je zapravo način da se svetu ukaže na ozbiljnost pretnji od uništenja celokupne civilizacije na Zemlji. Postoji od 1947. godine i pokazuje koliko je svet sigurno ili opasno mesto za život.

Poslednji put kada su kazaljke bile ovako blizu ‘sudnjem danu bilo je 1953. godine, tokom testiranja nuklearnih bombi, a ovog puta razlozi za veliku zabrinutost su takođe nuklearno oružje širom sveta, klimatske promene i sve veći tehnološki razvoj.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

sudnji dan
Komentari (2)
Dodaj komentar
  • Nataša Gajić

    dosta je bilo!- smak svijeta

  • bambi

    Najveci problem kod naucnika je dobijanje para za naucno istrazivacki rad. Naime, cesto se u nedostatku finansija, pojedinci ili citava grupacija nazovi naucnika, fokusira na stvari koje su interesantne za obicnog coveka. Na taj nacin, bez potrebe za marketingom, oni malo po malo skrecu paznju na sebe. Ovih dva minuta nije nista novo. To smo vidjali ne samo 1953. godinene vec 53 puta do danas od 1953. godine. Da su svet i priroda tako prosti, da par naucnika moze da dodje do zakljucka sta ce uskoro biti, onda ne bi ni bilo potrebe za istrazivanjem, Dovoljno bi bilo otici kod baba Vange. Pogledajte, primera radi, covek nije u stanju da da prihvatljivu vremensku prognozu cetvrti ill peti dan ali je zato u stanju da predvidi kraj sveta. Od kvazi naucnika kao i od dogmasa se treba jasno distancirati.