Odložena poseta Abea Indiji posle nereda tokom protesta

NJU DELHI – Ministarstvo spoljnih poslova Indije saopštilo je danas da je odložena poseta japanskog premijera Šinzo Abea Indiji, gde je trebalo da razgovara sa premijerom te zemlje Narendrom Modijem.

Abe je trebalo da stigne u Indiju 15. decembra i razgovara sa Modijem u gradu Guvahati, glavnom gradu savezne države Asam, koju ove nedelje potresaju protesti zbog novog zakona o državljanstvu, podseća Rojters.

Portparol Ministarstva spoljnih poslova Indije Raviš Kumar naveo je na Tviteru da su „obe strane odlučile da odlože posetu do obostrano pogodnog datuma u bliskoj budućnosti“.

Policija je juče ubila dva demonstranata koji su odbili da se povinuju policijskom času i uhapsila više desetina osoba u Asamu, gde je hiljade ljudi protestovalo protiv zakona kojim bi se dodeljivalo državljanstvo građanima koji nisu muslimani, a koji su došli iz susednih zemalja.

Demonstranti u Asamu protive se zakonu zbog zabrinutosti da će se migranti preseliti u pogranični region i uticati na kulturu onih koji već tu žive.

Predlog zakona o državljanstvu nastoji da dodeli indijsko državljanstvo budistima, hrišćanima, hindusima, džainsima, parisima i Sikima koji su napustili Pakistan, Avganistan i Bangladeš zbog verskog progona pre 2015. godine.

Međutim, to se ne odnosi na muslimanske izbeglice Rohingjia, koji su prebegli iz Mjanmara.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar