Odluka SAD o povlačenju iz sporazuma – veliko razočarenje

Portparol UN Stefan Dižarik saopštio je večeras da odluka SAD da se povuče iz ključno značajnog Pariskog sporazuma o borbi protiv klimatskih promena predstavlja „veliko razočarenje za globalne napore na smanjenju emisija koji izazivaju efekat staklene bašte i promovišu globalnu bezbednost“, prenosi Rojters.

On je naveo da generalni sekretar UN Antonio Gutereš „ostaje ubeđen da gradovi, države i firme unutar SAD – zajedno sa drugim zemljama – nastaviti da iskazuju viziju i liderstvo radeći na fleksibilnom privrednom rastu uz malu emisiju ugljen-dioksida, koji će stvoriti kvalitetna radna mesta i tržišta za prosperitet 21. veka“.

Dižarik je rekao da je ključno da SAD ostanu lider po pitanjima zaštite životne sredine i da se Gutereš raduje angažovanju, zajedno s američkom vladom, „na izgradnji održive budućnosti od koje zavise naši unuci“.

Američki predsednik Donald Tramp izjavio je večeras da se SAD povlače iz Pariskog sporazuma o borbi protiv klimatskih promena.

Tramp je rekao da će od danas SAD prekinuti primenu svih neobavezujućih elemenata Pariskog sporazuma.

„Povlačimo se. Kako bih ispunio uzvišenu dužnost zaštite Amerike i njenih građana, SAD će se povući iz Pariskog sporazuma o borbi protiv klimatskih promena“, rekao je šef Bele kuće, prenosi Rojters.

On je na brifingu u Ružinom vrtu rekao da će SAD početi nove pregovore o vraćanju u Pariski sporazum ili „u neku potpuno novu transakciju po uslovima koji su fer po SAD, njihov biznis, njihove radnike, njihov narod, njihove poreske obveznike“.

„Ako možemo da obezbedimo fer dogovor, to je u redu, a ako to ne možemo, i to je u redu“, rekao je američki predsednik.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

klimatske promenePariski sporazum
Komentari (0)
Dodaj komentar