Odobreno: Radnici sa Balkana mogu u Nemačku

Nemački Bundesrat odobrio je produžetak tzv. Pravila za Zapadni Balkan, prema kojem građani tog regiona mogu i dalje da dolaze na rad u Nemačku.

To znači da će građani Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, tzv. Kosova, Severne Makedonije i Srbije, nezavisno od formalnih kvalifikacija, moći do 2023. godine da dolaze zbog posla u Nemačku.

Kako prenosi radio Dojče vele, novina je da se uvodi godišnja kvota od 25.000 ljudi. Prema saopštenju nemačke vlade, postoji velika potražnja za radnom snagom sa Zapadnog Balkana, posebno u građevinskoj industriji.

S tim, doduše, mora da bude saglasna i Savezna agencija za rad. Ona proverava da li za postojeće otvoreno radno mesto ima nemačkih radnika ili radnika iz drugih zemalja EU, i da li su uslovi rada isti kao i za građane Nemačke.

Prošle godine, izdato je 27.259 viza u sklopu projekta „Pravila za Zapadni Balkan“, ali agencije za zapošljavanje dale su saglasnost za više od 62.000 zaposlenja. Ponekad se međutim na vizu predugo čekalo, dodaje se u tekstu.

Poslanica Zelenih Filic Polat kritikuje novouvedenu gornju granicu. „Iako je očigledno da postoji realna potreba, veštački uvedena gornja granica ne može se opravdati“, kaže ona.

Najveća potreba za radnom snagom je, kao i ranije, u građevinskoj industriji, logistici odnosno transportu, a velika je potreba i dalje – za negovateljima, prenosi DW.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

nemačkaradniciZapadni Balkan
Komentari (0)
Dodaj komentar