Održana komemoracija romskim žrtvama genocida

ZAGREB – Na romskom groblju u Uštici nedaleko od Jasenovaca, danas je obeležen Međunarodni dan sećanja na romske žrtve genocida u Drugom svetskom ratu – Samudaripen, prenela je Hina.

Obeležavanju su prisustvovali izaslanici hrvatskog državnog vrha, predstavnici diplomatskog kora, izaslanici Roma iz desetak evropskih zemalja i predstavnika verskih zajednica, u organizaciji Saveza Roma u Hrvatskoj „Kali Sara“.

Komemoracija je, navodi se, ove godine održana svečanije u odnosu na prethodne, a posvećena je svim Romima stradalim u logoru Jasenovac i drugim nacističkim logorima.

Poslanik i predsednik organizacionog odbora Veljko Kajtazi je rekao da je ovo prilika da se evociraju sećanja na oko pola miliona ubijenih Roma. S ovog mesta, dodao je, treba poslati poruku da učimo iz istorije i da smo se prema istoriji odredili uređenjem groblja, muzeja i zida boli u Uštici, kao jednom od stratišta.

„Ovo mesto je najveće stratište romskog naroda u Europi, moramo povezati mlade Rome i nerome, kako strah i dezinformacije više nikad ne bi doveli do ovakvog zla“, rekao je Kajtazi.

Romi su dovođeni u jasenovački logor, gde su živeli u neljudskim uslovima, a najčešće su bili samo broj, bez identiteta. Prema dosad poznatim podacima, u Jasenovcu je stradalo 16.173 Roma, od čega 5608 dece.

Kajtazi je to ocenio najvećim genocidom nad Romima za vreme Drugog svetskog rata.

„Trebalo nam je 80 godina da se oporavimo od tog pokušaja istrebljenja našeg naroda“, rekao je Kajtazi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar