OECD: Vrhunac izbegličke krize prošao, prioritet integracija migranata

Vrhunac humanitarne izbegličke krize je iza nas i sada je prioritet integracija migranata – „izazov“ za medjunarodnu i nacionalne politike, navodi se u godišnjem izveštaju Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) o migracijama.

Priliv „bez presedana“ koji je zabeležen krajem 2015. i početkom 2016. smanjen je u poslednjih godinu dana, navodi se u danas objavljenom izveštaju.

Zabeležen je dolazak 72.000 migranata iz Afrike do evropskih obala od početka godine, što je 12 puta manje nego u drugoj polovini 2015. godine, rekao je Stefano Skarpeta, direktor za zapošljavanje, rad i socijalna pitanja pri OECD.

„Mnogi koji su stigli u Evropu bežeći od sukoba u svojoj zemlji verovatno će se zadržati neko vreme“, zbog čega se sada treba fokusirati na to kako da se pomogne ovim ljudima u zemljama prihvata i kako da se „integrišu na tržište rada“, rekao je Skarpeta.

Zemlje OECD-a su u 2016. zabeležile više od 1,6 miliona zahteva za azil, kao i 2015, a „oko 1,5 miliona“ zahteva je odobreno, navodi se u izveštaju.

Nemačka je i dalje najtraženija zemlja po broju zahteva za azil (675.000 prvi azil). Slede Sjedinjene Američke Države (260.000), Italija (120.000), Francuska i Turska (nešto manje od 80.000).

Skoro polovina zahteva za azil dolazi iz tri zemlje – Sirije, Avganistana i Iraka.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar