Ogromna naftna mrlja veličine Njujorka širi se Mediteranom, biće još veća (foto)

Izlivanje nafte koje je poteklo iz najveće sirijske rafinerije raste i širi se Sredozemnim morem, a do Kipra bi moglo da stigne već danas, objavile su lokalne vlasti.

Sirijski zvaničnici prošle nedelje su potvrdili da je cisterna s 15.000 tona goriva iscurila 23. avgusta u termoelektrani u sirijskom priobalnom gradu Baniyas.

Analiza satelitskih snimaka koju je uradio Orbital EOS pokazuje da je izlivanje nafte bilo veće nego što se prvobitno mislilo i da se proteže na područje približno iste veličine kao i grad Njujork. Kompanija je za CNN rekla da je naftna mrlja udaljena oko sedam kilometara od kiparske obale.

Kiparska služba za istraživanje ribarstva i mora rekla je da bi, na osnovu simulacije kretanja izlivanja nafte i meteoroloških podataka, mrlja mogla da stigne do rta Apostlos Andreas u naredna 24 sata.

Fotografije koje kruže društvenim mrežama više od nedelju dana pokazuju naftnu mrlju duž priobalnih područja Sirije, a meštani su upozorili na potencijalnu pretnju morskom životu. Stanovnik Baniyasa, koji je za CNN anonimno govorio, kaže da je veći deo obale zagađen.

„Ovo će jako uticati na živote ljudi“

„Nije nam ovo trebalo, ovde je već teško zarađivati ​​za život, a ovo će sigurno uticati na živote mnogih porodica“, rekao je.

„Vlada je poslala samo timove sa sunđerima i crevima za vodu, oni nemaju kapacitete za rešavanje ovoga… ne možete čistiti more sunđerom“, dodao je.

Turska, koja deli granicu i obalu sa Sirijom, takođe je uključena u sanaciju.

„Poduzimamo potrebne mere mobilizacijom svojih resursa kako bismo sprečili svaku mogućnost da se izlivanje pretvori u ekološku katastrofu“, rekao je potpredsednik Turske Fuat Oktaj državnoj novinskoj agenciji Anadolu.

Ovo je drugo veliko izlivanje nafte u istočnom Mediteranu ove godine. U februaru je izlivanje nafte uz izraelsku obalu uništilo plaže i ostavilo naslage katrana širom libanske obale.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

borba za naftuizlivanje naftenaftna mrljasirija
Komentari (0)
Dodaj komentar