OHĆR: U agresiji RUS u Ukrajini od avgusta oko 6.000 ubijenih i ranjenih civila

KIJEV – Kancelarija Ujedinjenih nacija za ljudska prava saopštila je danas da su njeni istražitelji potvrdili postojanje više hiljada ubijenih, ili ranjenih civila od avgusta prošle do februara ove godine tokom ruske agresije u Ukrajini, uključujući 21 osobu koju su ruske snage pogubile ili ubile u pojedinačnim napadima.

Godinu dana nakon što je Rusija pokrenula oružani napad na Ukrajinu, neprijateljstva se nastavljaju i uzimaju težak danak u deci, ženama i muškarcima širom zemlje, navela je Kancelarija visokog komesara za ljudska prava (OHĆR)
u novom izveštaju, preneo je Rojters.

Utvrđeno je da je najmanje 5.987 civila ubijeno ili ranjeno između 1. avgusta 2022. i 31. januara 2023. i da je broj verovatno značajno manji jer samo pokriva
slučajeve koje su istražitelji mogli da provere.

U izveštaju se navodi i da je najmanje četiri puta više civilnih žrtava
na teritoriji pod kontrolom Ukrajine nego na područjima pod kontrolom Rusije.

Većina od 133 slučaja seksualnog nasilja tokom sukoba koje je dokumentovao OHĆR dogodila se na terotorijama pod kontrolom Rusije, između ostalog i tokom „takozvanih procesa ‘filtracije'“, stoji u izveštaju.

Rusija je više puta negirala optužbe da su njene snage počinile zločine tokom, kako Moskva navodi, specijalne vojne operacije radi demilitarizacije i denacifikacije Ukrajine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar