Oko 70 dobrovoljaca iz Japana se prijavilo za rat u Ukrajini

TOKIO – Više desetina Japanaca odgovorilo je na poziv Ukrajine stranim dobrovoljcima da se bore protiv ruskih snaga koje su napale Ukrajinu, javlja agencija Rojters pozivajući se na pisanje japanskih medija.

Do jučerašnjeg dana se 70 Japanaca, uključujući 50 bivših pripadnika japanskih snaga za samoodbranu i dvojicu veterana Francuske legije stranaca, prijavilo za dobrovoljce, objavio je japanski list “Mainiči šimbun” pozivajući se na jednu tokijsku kompaniju koja se bavi njihovom prijavom.

Portparol ukrajinske ambasade u Japanu je priznao da je primao pozive od ljudi koji “žele da se bore za Ukrajinu”, ali je rekao da ne zna ništa više o dobrovoljcima.

U postu ambasade na društvenim mrežama od 28. februara se navodi da se Japancima zahvaljuje na njihovim brojnim upitima, ali da “svi kandidati za ovo moraju da imaju iskustvo u japanskim snagama za samoodbranu ili da su prošli specijalizovanu obuku”.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pozvao je u nedelju na formiranje “međunarodne legije”, što je navelo desetine dobrovoljaca iz Sjedinjenih Država i Kanade da se dobrovoljno prijave.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar