Oland: Na napade ćemo odgovarati pesmom

Francuski predsednik Fransoa Oland poručio je danas, na ceremoniji odavanja pošte za 130 ubijenih i oko 350 ranjenih u napadima izvedenim u Parizu 13. novembra, da će Francuzi na napade odgovarati tako što će više pevati i odlaziti na koncerte i stadione.

Šef francuske države je, takođe, dao „svečano obećanje“ da će uništiti Islamsku državu koja je organizovala napade, opisavši njene pripadnike kao „armiju fanatika“.

Oland je, obraćajući se okupljenima na nacionalnoj memorijalnoj službi ispred Palate invalida, rekao da su oni koji su izveli niz pogubnih napada u Parizu delovali u ime „bolesnih motiva i izneverivši svog Boga“, preneo je AFP.

„Nećemo ustuknuti ni pred strahom ni pred mržnjom“, naglasio je Oland govoreći pred oko 2.600 okupljenih, među kojima su, u invalidskim kolicima, bili i neki koji su u nasilju 13. novembra ranjeni, kao i vatrogasci i osoblje Hitne pomoći, koji su u redovima stajali u tišini.

Uz čitanje imena 130 žrtava napada ispred Palate invalida i prikazivanje fotografija žrtava na ogromnom ekranu, Francuska je danas odala poštu ubijenima u napadima izvedenim pre tačno dve nedelje, koji su Pariz zavili u crno i posejali strah u prestonici i šire.

Ubijeni su većinom bili u svojim 20-im i 30-im godinama, najmlađa nastradala osoba je imala 17 godina, a najstarija 68, a Oland je rekao da su poticali iz više od 50 mesta u Francuskoj i 17 zemalja.

Neke porodice žrtava su, međutim, bojkotovale današnju ceremoniju, tvrdeći da vlada nije preduzela dovoljne mere da zaštiti zemlju posle džihadističkih napada na redakciju satiričnog lista „Šarli Ebdo“ i jevrejski supermarket u Parizu u januaru mesecu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

francuskaFransoa Olandteroristički napad
Komentari (0)
Dodaj komentar