Oland razgovarao s Merkel i Putinom o samitu o Ukrajini

Predsednik Francuske Fransoa Oland razgovarao je danas sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel i ruskim predsednikom Vladimirom Putinom o samitu o Ukrajini koji bi „u najskorije vreme“ mogao da bude održan u Berlinu, ali nije preciziran datum njegovog sazivanja, saopštio je Olandov kabinet.

U saopštenju se navodi da su Oland, Merkel i Putin razgovarali telefonom o uslovima za održavanje samita i saglasili se da do toga treba da dodje „u najskorije vreme u Berlinu“.

Oland i Merkelova sastaće se sutra s predsednikom Ukrajine Petrom Porošenkom.

U saopštenju se takodje navodi da rezolucija o okončanju krize na istoku Ukrajine predvidja „trajni prekid vatre, ubrzano razoružanje i nesmetani pristup posmatračke misije OEBS-a granici“.

Jelisejska palata je saopštila da je neophodno i raspisivanje lokalnih izbora na istoku Ukrajine, u skladu s ukrajinskim zakonom i standardima OEBS-a.

Samit o ukrajinskoj krizi uslediće u jeku tenzija izmedju Francuske i Rusije zbog situacije u Siriji, koje su kulminirale otkazivanjem Putinove posete Parizu, zakazane za 19. oktobar.

Oland je u utorak oceio da je u rešavanju ukrajinske krize postignut „neznatni napredak“ i dodao da je „u svakom trenutku spreman“ da organizuje samit o toj temi.

U dvogodišnjim sukobima u Ukrajini poginulo je više od 9.600 ljudi.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar