Oleg Senjcov osudjen na 20 godina zatvora zbog terorizma

Ukrajinski reditelj Oleg Senjcov, koji se protivio pripajanju Krima Rusiji, danas je u sudu u Rotovu na Donu proglašen krivim za terorizam i osudjen na 20 godina zatvora.

„Oleg Senjcov osudjen je na 20 godina zatvora“, saopštio je sud u tom gradu na jugozapadu Rusije.

Aleksandar Kolčenko, saučesnik Sencova, osuđen je na deset godina zatvora.

Odmah po izicanju presude, ukrajinski predsednik Petro Porošenko napisao je na svom Tviter nalogu: „Izdrži, Oleg. Doći će vreme kad će oni koji su vodili ovaj proces protiv tebe biti na optuženičkoj klupi“.

Advokati Olega Senjcova su prošle nedelje, kada je tužilac zatražio kaznu od 23 godine za Sencova, i 12 za Kolčenka, tražilii puštanje na slobodu njihovog klijenta, naglašavajući da on nikada nije formirao terorističku grupu.

Senjcov je uhapšen u maju prošle godine, u svojoj kući na Krimu, a optužen je da je organizovao aktivnosti vojne grupe povezane sa ukrajinskim ultranacionalističkim paramilitaranim pokretom Desni sektor, čiji je jedan od glavnih ciljeva bio uništavanje infrastrukture na Krimu i ugrožavanje proruskih organizacija.

Reditelj, koji je ove godine napunio 39 godina, tokom sudjenja je rekao da je u zatvoru bio izložen torturi.

„Kada vam stave kesu na glavu, kada vas udaraju, možete za pola sata da zaboravite ono u šta verujete i da priznate sve što od vas traže. Ali šta vrede vaša ubedjenja, ako niste spremni da se za njih mučite“, rekao je Senjcov, što su prisutni u sudnici pozdravili aplauzom.

On je priznao da je bio prisutan na trgu Majdan u Kijevu tokom protesta koji su doveli do svrgavanja proruskog predsednika Viktora Janukoviča, ali ne i ono što su mu tužioci stavili na teret.

EU, SAD i ukrajinske vlasti tražile su puštanje Olega Sencova na slobodu, a reagovala je i Evropska filmska akademija, koja je organizovala potpisivanje peticije, zatraživši da reditelj bude oslobodjen. Medju potpisnicima su i reditelji Vim Venders, Ken Louč i Aki Kaurismaki.

Ruski reditelj Nikita Mikhalkov zatražio je od predsednika Rusije Vladimira Putina da Senjcov bude pušten, a i Andrej Zvjaginjcev pružio mu je podršku.

 

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar