Oluje i poplave ubile 64 osobe, milioni u begu: „Ovo je ekstremno opasna situacija“

Broj mrtvih zbog jakih kiša u Japanu narastao je na 64 nakon što su se reke izlile iz svojih korita. Više miliona ljudi bilo je primorano da napusti svoje domove, prenose svetski mediji i dodaju da se očekuje barem još jedan kišni dan. 

Jake kiše pogodile su delove zapadnog Japana sa tri puta više padavina nego što je uobičajeno tokom jula. Voda je pokrenula klizišta i izazvala izlivanje reka iz korita, zbog čega je veliki broj stanovništva ostao zarobljen u svojim domovima ili na krovovima.

„Nikad nismo doživeli ovakve kiše“, rekao je službenik Japanske meteorološke agencije (JMA). „Ovo je ekstremno opasna situacija“, dodao je.

Najmanje 64 osoba je poginulo, a 44 je nestalo, objavila je državna televizija NHK. Među nestalima je i 9-godišnji dečak za kojeg se veruje da je zarobljen u klizištu koje je ubilo troje drugih ljudi, uključujući muškarca u osamdesetim godinama.

„Pobegli smo na drugi sprat, ali kad je voda još narasla otišli smo na treći.“, ispričao je za medije jedan od očevidaca.

Japanska vlada obrazovala je centar za upravljanje katastrofom, a oko 54 hiljade spasilaca iz redova vojske, policije i vatrogasaca poslati su na urožena područja širom jugozapadnog i zapadnog Japana.

„I dalje ima mnogih koji su nestali i onih kojima je potrebna pomoć, borimo se s vremenom“, naglasio je japanski premijer Šinzo Abe.

Upozorenja o jakoj kiši i dalje su na snazi u tri prefekture, a očekuje se da će do ponedjeljka ujutro u delovima ostrva Šikoku pasti 300 milimetara vode.

Naredba o evakuaciji i dalje je na snazi za oko dva miliona ljudi.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

japannevremepoplave
Komentari (0)
Dodaj komentar