Oman omogućio oslobođanje 14 stranih državljana iz Jemena

MASKAT – Ministarstvo spoljnih poslova Omana saopštilo je danas da je ta zemlja omogućila oslobađanje 14 stranaca, uključujući jednog britanskog državljanina, koji su zadržani u Jemenu, a prebačeni su iz glavnog grada Sane, u glavni grad Omana Maskat.

„Oslobođeni su jedan Britanac, njegova supruga i dete, sedam indijskih državljana, Filipinac, Indonežanin, Etiopljanin i državljanin Mjanmara“, preciziralo je Ministarstvo, ne navodeći detalje šta je dovelo do njihovog pritvora, prenosi agencija Rojters.

Britanska vlada identifikovala je Britanca kao Luka Simonsa, rekavši da je u pritvoru bez optužbe ili suđenja od 2017. godine.

„Luk je imao 25 godina kada su ga Huti nezakonito pritvorili. Njegov sin je tada imao samo nekoliko meseci“, rekla je ministarka spoljnih poslova Liz Tras u saopštenju.

„Navodno je bio maltretiran, u samici, i odbijao je posete njegove porodice,“ dodala je Tras.

Međunarodna organizacija za ljudska prava Amnesti internešenel je u februaru saopštila da je Simons otputovao u Jemen 2012. godine, gde je upoznao i oženio svoju sadašnju suprugu.

U izveštaju navode da su ga Huti teretili za špijuniranje za britansku vladu, iako nije zvanično optužen ni za kakav zločin.

Glavni pregovarač Huta Mohamed Abdulsalam objavio je na Tviteru da je njih 14 pušteno na slobodu nakon posredovanja Omana.

Omansko ministarstvo je saopštilo da je nakon komunikacije sa Saudijskom Arabijom, kako bi se olakšalo izdavanje neophodnih dozvola, svih 14 prebačeno avionom omanskih kraljevskih vazduhoplovnih snaga u glavni grad Omana.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar