Ombudsman: Zakonom nije definisano unošenje zastave RS

SARAJEVO – Zakonom o zastavi BiH nije preciziran način postavljanja i upotrebe, te mesto isticanja ovoga simbola, rekao je danas ombudsman za ljudska prava BiH Ljubinko Mitrović.

Mitrović je na konferenciji za novinare u Banjaluci predstavio specijalni izveštaj Ombudsmana BiH o izgledu, upotrebi i zaštiti zvaničnih obeležja u BiH.

U tom izveštaju se sva zakonodavna tela u BiH pozivaju da prilikom kreiranja i usvajanja ovih simbola obezbede punu nacionalnu ravnopravnost i najviše standarde ljudskih prava i sloboda konstitutivnih naroda i ostalih građana, preneo je Klix.ba.

Upitan da li je unošenje zastave RS u Predsedništvo BiH kršenje Zakona o zastavi BiH i da li predstavlja krivično delo, Mitrović je rekao da Ombudsman BiH nema evidentiran taj predmet, niti se bavi tim pitanjem, te da ne postoje podaci o sankcionisanju bilo koga zbog neisticanja, ili pogrešnog postavljanja zastave BiH.

„I Zakon o zastavi Republike Srpske, odnosno o amblemu ne uređuje ovo pitalje. Onda dolazite do toga da je dozvoljeno sve što nije zabranjeno“, rekao je Mitrović.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar