Opozicija sumnja da stranka na vlasti može da reši situaciju

Lider zimbabveanske opozicije Morgan Cvangiraj izrazio je danas sumnju da će vladajuća stranka moći da odgovori na izazove s kojima se zemlja suočava u pokušajima da zbaci s vlasti dugogodišnjeg predsednika Roberta Mugabea.

Cvangiraji je, na sajtu svoje stranke, danas naveo da je vladajuća partija ZANU-PF ugrožena frakcijskih sukobima i da se očito razilazi u stavovima sa vojskom u vezi sa načinom rešavanja novonastale situacije, prenosi AP.

Mugabe se u sinoćnom televizijskom obraćanju javnosti oglušio o pozive vojske, partijskih lidera i građana da podnese ostavku, a vladajuća partija, koja ga je juče smenila sa mesta svog lidera, razmatra izglasavanje opoziva Mugabea kao predsednika zemlje.

Poslanici glavne opozicione partije MDC za sutra su najavili sastanak kako bi odlučili da li da se pridruže svojim rivalima u vladajućoj partiji radi najavljenog opoziva 93-godišnjeg Mugabea, rekao je lider MDC, prenosi Rojters.

Iako Mugabeova partija ZANU-PF ima potrebno dvostrećinsko članstvo za smenu Mugabea sa funkcije predsednika zemlje, učešsće opozicije bi moglo dati podstrek procesu otpočetom intervencijom vojske prošle nedelje, ocenjuje britanska agencija.

U međuvremenu, vojska je danas prekinula emitovanje zimbabveanske državne televizije ZBC radi očekivanog obraćanja, rekli su zaposleni u toj televiziji, navodi Rojters.

Zimbabveanska vojska je prošle nedelje preuzela vlast nad zemljom saopštivši da je svrha tog poteza hapšenje „kriminalnih elemenata“ koji okružuju predsednika.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Robert Mugabezimbabve
Komentari (0)
Dodaj komentar