Opozicija u Jermeniji poziva na generalni štrajk od naredne nedelje

Opozicija u Jermeniji pozvala je danas na generalni štrajk od 22. decembra kako bi primorala premijera Nikola Pašinijana na ostavku posle poraza u sukobu sa Azerbedjžanom u oblasti Nagorno-Karabaha.

„U naredni utorak u podne, treba da počnemo štrajk na nacionalnom nivou“, izjavio je jedan od lidera opozicije Išhan Sagatelijan na skupu nekoliko hiljada pristalica opozicije održanom u Jerevanu.

Prema njegovim rečima, cela zemlja treba da bude paralizovana kako bi premijer kojeg je nazvao „strašilom“ otišao sa vlasti.

Pašinijan (45) došao je na vlast posle mirnih protesta 2018. godine, ali pritisak protiv njega raste posle jermenskom poraza u Nagorno-Karabahu protiv azerbejdžanskih snaga.

Tačno 17 opozicionih stranaka je početkom decembra Pašinijanu dalo rok da ode sa vlasti do 8. decembra. Premijer je odbacio taj ultimatum.

Sukob Azerbejdžana i Jermenije oko kontrole nad Nagorno-Karabahom, započet krajem septembra, okončan je 9. novembra mirovnim sporazumom kojim je priznata pobeda snaga Azerbejdžana. Dogovor je postignut uz pomoć Rusije.

Sporazum je izazvao nezadovoljstvo gradjana Jermenije, a opozicija smatra da je Pašinijan izdajica i da treba da ode sa vlasti.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar