Oprečne procene rezultata predsedničkih izbora u Ekvadoru

Konzervativni predsednički kandidat Giljermo Laso dobio je 53,02 odsto glasova na izborima koji su održani u nedelju u Ekvadoru, a levičarski predsednički kandidat Lenjin Moreno osvojio je 46,98 odsto, pokazuje anketa sprovedena po izlasku sa birališta koju je uradila vodeća agencija Sedatos, dok procene druge agencije govore drugačije .

Rezultati agencije Perfiljes de Opinion pokazuju, međutim, da vodi Moreno koji je dobio 52,2 odsto glasova a Laso je osvojio 47,8 odsto, javio je Rojters.

Kako navode očevici na koje se poziva Rojters, obojica kandidata već proslavljaju pobedu.

Građani Ekvadora birali su predsednika u odlučujućem krugu, a od ishoda će zavisiti da li će Ekvador okrenuti stranicu posle decenije vlasti radikalnog ekonomiste Rafaela Koree i da li će i ta latinoamerička zemlja skrenuti udesno, a rezultat izbora bi mogao da odluči i sudbinu osnivača Vikiliksa Džulijana Asanža.

U odlučujućem krugu glasanja nadmetali su se Lenin Moreno, koga je socijalistički predsednik Korea nominovao za predsedničkog kandidata i svog naslednika, i konzervativni bivši bankar Laso, prenosi AFP.

Laso je u prvom krugu prošlog meseca bio drugoplasiran, sa 28 odsto glasova, dok je za Morena glasalo 39 odsto birača.

Međutim, ankete su pokazale da Moreno u drugom, odlučujućem krugu glasanja ima neznatnu prednost u odnosu na svog protivkandidata Lasa.

Predsednička trka je i pokazatelj političke klime u Latinskoj Americi, gde već više od 10 godina levičarska moć slabi, pa su tako Argentina, Brazil i Peru već prešli na desničarsku vladavinu proteklih meseci, u trenutku kada region tone u recesiju, a levičarski lideri se hvataju u koštac s korupcionaškim skadandalima.

Zahvaljujući visokim cenama izvoza nafte, Ekvador je zabeležio čvrst privredni rast od 4,4 odsto godišnje u proseku tokom prvih osam godina Koreinog predsedničkog mandata, ali je sredinom 2015. počeo da zapada u recesiju.

Korea je stekao odane pristalice među siromašnima zahvaljujući izdašnim socijalnim davanjima koja su pomogla da se stopa siromaštva smanji sa 36,7 odsto na 23,3 odsto u zemlji sa 16 miliona ljudi, ali se on takođe suočava sa optužbama za korupciju i ubiranje prihoda od visokih cena nafte.

Analitičari smatraju da će današnje glasanje biti izbor između opcija protiv vlade i straha među nekim delovima stanovništva da će izgubiti ono što su dobili u proteklih 10 godina.

S druge strane, Laso (61) je ujedino opozicione glasove iza svojih obećanja o otvaranju novih radnih mesta, ali je zapretio i da će oduzeti politički azil Asanžu, koji od 2012. živi u ambasadi Ekvadora u Londonu kako bi izbegao hapšenje i izručenje Švedskoj gde ga krivično gone na osnovu optužbi za silovanje.

Asanž, koji poriče te optužbe, strahuje i da će ga Švedska poslati u SAD gde bi mu se sudilo za objavljivanje stotina hiljada tajnih američkih vojnih i diplomatskih dokumenata 2010. godine.

Korea, otvoreni kritičar SAD, dozvolio je svojevremeno Asanžu da boravi u ekvadorskoj ambasadi, podseća francuska agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

ekvadorpredsednicki izbori
Komentari (0)
Dodaj komentar