Orban: Ako Kicu ne bude premijer moguće da USR-Plus ostane

BUKUREŠT – Ako Florin Kicu više ne bude premijer, moguće je da se USR PLUS vrati za pregovarački sto, jer jedina pristojna, razumna koalicija ona koju čine Nacionalna liberalna partija (PNL) , USR Plus i Mađarska demokratska unija Rumunije (UDMR), poručio je šef liberala Ludovik Orban.

On je rekao da jučerasnja ostavka ministara USR plus produbljivanje krize koju je pokrenuo premijer određenim odlukama koje su pokazale ili da mu nedostaje političko iskustvo ili da je pogrešno savetovan, prenosi Ađerpres.

Po njegovom mišljenju, jedina pristojna i razumna koalicija koja ima podršku desnog biračkog tela je ona napravljena nakon parlamentarnih izbora održanih prošle jeseni.

Orban je naglasio da ako Florin Kicu više ne bude premijer, moguće je da se USR PLUS vrati za pregovarački sto i da će jedini način da premijer zadrži svoj posao biti podrška socijaldemokrata.

Jedna od stranaka koalicione rumunske vlade USR-Plus povukla je juče šest svojih ministara iz vlade, otvarajući put za izglasavanje nepoverenja kabinenetu premijera Florina Kicua.

Nezavodoljstvo prema premijeru kulminiralo je njegovom nedavnom odlukom da lokalnim upravama isplati deset milijardi evra za modernizaciju infrastrukture, a USR-Plus je odbio taj projekat smatrajući da predstavlja „isisavanje“ javnih sredstava.

Najveći opozicioni blok u zemlji, Socijaldemokratska partija (PSD), u međuvremenu je pozvala na vanredne izbore kako bi se prekinuo politički zastoj.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar