Organizacija Simon Vizental: Slovenija da istraži antisemitizam na javnom servisu

BEČ – Globalna organizacija za ljudska prava Jevreja Simon Vizental (SVC) saopštila je danas da postoje indicije da slovenački državni mediji šire antisemtizam.

U pismu novoizabranoj predsednici Slovenije Nataši Pirc Musar, direktor tog centra Šimon Samjuels je naveo da su pažnju centra privukli „izrazi antisemitizma, ksenofobije, pozivi na nasilje, teorije zavere, lažne vesti, veličanje diktatura i terorističkih organizacija na nacionalnoj javnoj radioteleviziji, Radioteleviziji Slovenija (RTV Slovenija) – uključujući njenu veb stranicu rtvslo.si i društvene mreže“, i dodao da je „moderator koji je dozvolio „ovakvu vrstu mržnje, poznati slovenački novinar“.

Samjuels nije precizirao o kom novinaru je reč, ali je naveo da taj novinar „državu Izrael kvalifikuje kao ‘evropsko naselje – kolonijalni projekat’ „, i ocenio da je to „zlonamerno pristrasno i zastrašujuće“.

Navodi i da je „eksplicitna mržnja prema Jevrejima je takođe prenošena preko njegovog sopstvenog naloga na Tviteru, gde je tvrdio da ‘kampanja vakcinacije razotkriva suštinu izraelskog režima aparthejda“, uz objašnjenje da ‘politika jevrejske nadmoći u Izraelu znači da je vlada ograničila vakcine za njene arapske građane“, i demantovao takve navode.

U pismu se navodi da je Vizental centar „svestan da Slovenija obeležava ubistva 90 odsto svoje jevrejske zajednice tokom Holokausta“, ali je Samjuels dodao da, kako je naveo, dok EU i druge zemlje vide Hamas kao palestinsku terorističku organizaciju, „dotični novinar ga je proglasio ‘oslobodilačkim pokretom boraca za slobodu’ „.

Semjuels je pozvao predsednicu Pirc Musar i nadležne slovenačke organe da istraže njihove optužbe.

U pismu Centra stoji: „Gospođo predsednice, pozivamo nadležne slovenačke organe da istraže ove optužbe i isprave svaki oblik kleveta ili govora mržnje u nacionalnim javnim medijima. „Kao advokat i bivši novinar, dobro ste svesni granica između informisanja ili slobodnog mišljenja i podsticanja na mržnju ili klevetu“, zaključio je Samjuels.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar