Organizacija za zaštitu ljudskih prava kritikuje Španiju i Maroko zbog smrti migranata

Neuspeh Maroka i Španije da istraži smrt više od 20 migranata na granici španske enklave grada Melilja u severozapadnoj Africi u junu „miriše na zataškavanje i rasizam“, saopštila je danas organizacija za zaštitu ljudskih prava Amnesti internešenel.

Organizacija je u izveštaju predstavljenom u Madridu navela da postoji „rastući broj dokaza o višestrukim kršenjima ljudskih prava, medju kojima je nezakonitu smrt i maltretiranje izbeglica i migranata“.

Najmanje 23 osobe su poginule kada je 24. juna oko 2.000 migranata upalo u stampedo ispred granične ograda Melilje sa marokanske strane.

Grupe za zaštitu ljudskih prava kažu da je taj broj veći a Španija negira da su njene njene policijske jedinice koristile neprikladnu silu i kaže da nije bilo mrtvih dok se Maroko ne oglašava o tom pitanju.

„Vlasti sa obe strane nisu uspele da obezbede efikasne i transparentne istrage kako bi se utvrdila istina o onome što se tog dana dogodilo. Porodice i stručne organizacije koje traže nestale više puta su bile ometane od strane marokanskih vlasti“, navodi se u saopštenju organizacije.

Amnesti internešenel je saopštio da je 37 migranata ubijeno, a da se 77 još vodi kao nestalo.

Na video snimcima koji su objavljeni u zajedničkoj istrazi nevladine organizacije Lighthouse, španskog El Paisa i drugih medijskih organizacija vide se jezivi detalji nesrećnog dogadjaja.

Stotine muškaraca popelo se preko ograde iz Maroka i ušli u područje graničnog prelaza. Kada su uspeli da probiju kapiju na španskoj strani, u stampedu je stradao veliki broj osoba.

Marokanska policija bacila je suzavac i tukla muškarce pendrecima a neke oborila na na zemlju. Španski stražari su opkolili grupu koja je uspela da se probije pre nego što ih je potisla nazad.

Španski ministar unutrašnjih poslova Fernando Grande-Marlaska izjavio je da je reakcija španske strane policije bila „prikladna“ za obračun sa grupom od oko 1.700 migranata koji palicama, štapovima, sekirama i testerama pokušali nasilno da se probiju.

U izveštaju Amnestija se kaže da su događaji tog dana bili predvidljivi i da se  gubitak života mogao izbeći. U njemu se navodi da i marokanske i španske vlasti nisu pružile brzu i adekvatnu medicinsku pomoć povredjenima.

Špansko državno tužilaštvo i kancelarija ombudsmana pokrenuli su istragu o incidentu u Melilji. Organizacija za zaštitu ljudskih prava Saveta Evrope takodje je izrazila zabrinutost.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar