Organizacije potrošača: EMA da se više pozabavi nestašicom antibiotika

LONDON – Evropska agencija za lekove treba da učini više kako bi se uhvatila u koštac sa nedostatkom nekih široko rasprostranjenih antibiotika u regionu, navodi se u pismu grupe evropskih organizacija pacijenata i potrošača.

Pismo Evropskoj agenciji za lekove (EMA) upućeno je u trenutku kada su antibiotici, uključujući amoksicilin i amoksicilin plus i klavulanska kiselina, a posebno formulacije za decu, deficitarni od oktobra prošle godine, preneo je Rojters.

U pismu se navodi da su mere poput zamene amoksicilina drugim antibioticima uticale na zalihe nekih drugih lekova i da trenutni koraci koji se preduzimaju za rešavanje nestašice nisu obuzdali krizu.

Konzorcijum je tražio od EMA da proglasi trenutni nedostatak antibiotika kao „veliki događaj“, što bi značilo da bi EMA mogla da koordinira akcije za rešavanje nedostataka na panevropskom nivou i traži od proizvođača da izveštavaju o svojim obavezama.

Pismo je potpisalo 11 organizacija, uključujući Evropsku alijansu za javno zdravlje (EPHA), Evropsku potrošačku organizaciju (BEUC) i Evropsku fondaciju za brigu o novorođenčadi (EFCNI).

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar