Oslo: Greta Tunberg i aktivisti blokirali ulaz u ministarstvo energetike

OSLO – Švedska klimatska aktivistkinja Greta Tunberg i desetine drugih aktivista blokirali su jutros ulaz u norveško ministarstvo energetike, protestujući protiv vetroturbina izgrađenih na zemljištu koje tradicionalno koriste starosedeoci Sami.

Norveški vrhovni sud je 2021. godine izglasao da su dve vetroturbine, gledano iz ugla međunarodnih konvencija, prekršile prava naroda Sami, ali su turbine nastavile da rade i narednih 16 meseci.

„Ovde sam da podržim borbu za ljudska prava, kao i prava starosedelaca“, rekla je Tunberg za Rojters, dok je sedela ispred glavnog ulaza u ministarstvo, zajedno sa ostalim demonstrantima.

Ona je ocenila da država Norveška krši ljudska prava, da je to apsolutno neprihvatljivo i da je potrebna solidarnost u ovoj borbi.

Čuvari irvasa iz nordijske zemlje kažu da sama pojava i buka velikih vetroturbina plaše njihove životinje i krše viševekovnu tradiciju.

Oni zahtevaju da se vetroturbine isključe.

Vlada Norveške je rekla da je konačna sudbina vetroturbina složena pravna i politička nedoumica, uprkos presudi Vrhovnog suda, dodajući da se nadaju postizanju kompromisa.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar