Oslo: Policija sa ulaza u ministarstva sklonila aktiviste za prava starosedelaca

OSLO – Policija u Oslu danas je sklonila aktiviste sa ulaza u dve zgrade norveške vlade, nakon što su demonstranti nastavili da protestuju protiv vetroturbina, za koje kažu da ugrožavaju prava starosedelačkog naroda Sami da gaje irvase u centralnoj i arktičkoj Norveškoj.

Aktivisti, mahom tinejdžeri, počeli su da protestuju pre nedelju dana i blokirali su ulaz u nekoliko ministarstava u Oslu od ponedeljka, preneo je AP.

Oni kažu da vetroturbine i dalje rade uprkos odluci norveškog Vrhovnog suda iz oktobra 2021. godine, kada je presuđeno da je njihova izgradnja kršila prava Samija, koji su vekovima koristili tu zemlju za gajenje irvasa.

Nekoliko aktivista su Samiji, poreklom iz Laponije, koja se proteže severnim deovima Norveške, preko Švedske i Finske, do Rusije.

Nekada poznati kao Lapsi, za Samije se veruje da dolaze iz centralne Azije i da su se nastanili sa irvasima u akrtičkoj Evropi pre oko 9.000 godina.

Međunarodne organizacije prepoznaju Samije kao jedini evropski starosedelački narod zbog njihove jedinstvene kulture, koja postoji mnogo pre nego što su nastale države.

U arktičkom regionu, većina od njih živi na norveškoj strani granice – ima ih između 40.000 i 60.000 u centralnoj i severnoj Norveškoj.

Aktiviste je danas iznela policija iz ministarstva finansija i kulture.

Policija je rekla za norveški javni servis NRK da će aktivisti, koji su odneti, biti kažnjeni, ali se ne znaju detalji o visini kazne.

Rojters navodi da su je sporna 151 vetroturbina koja se nalazi na najvećem polju vetrenjača u Evropi, u okrugu Fosen, na oko 450 kilometara severno od Osla.

Aktivisti kažu da tranzicija ka zelenkoj energiji ne treba da dođe po cenu ugrožavanja starosedelaca.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar