Osmani: Otvoreni Balkan koristi samo Srbiji

BERLIN – Predsednica privremenih prištinskih institucija Vjosa Osmani ocenila je da, sa ekonomske tačke gledišta, od „Otvorenog Balkana“ apsolutnu korist ima Srbija, i od Evropske unije i Nemačke očekuje „više otpora“ toj regionalnoj inicijativi.

Osmani je u intervjuu za nemački državni radio „Dojče vele“ (DW) rekla da Priština ne može ući u inicijativu za koju ni ne zna šta bi joj donela i gde, prema njenoj oceni, Srbija pokušava da igra vodeću ulogu, što bi joj, kako je rekla, „dalo priliku da nastavi da poriče postojanje Kosova kao suverene države“.

Osmani je, sa druge strane, pohvalila Berlinski proces, ocenivši da je on započeo pre mnogo godina sa jasnom vizijom ekonomskog približavanja zemalja u smislu povezanosti mladih i digitalizacije, što je izuzetno važno za buduće generacije, uključujući i saobraćaj.

Smatra da su od Berlinskog procesa profitirali ljudi sa Kosova i Metohije i da je bilo izuzetno važno što je Berlinski proces kreiran tako da nije imao za cilj odlaganje procesa evropskih integracija, već upravo suprotno, kako bi ih ubrzao.

Prema mišljenju Osmanijeve, sa „Otvorenim Balkanom“ je potpuno suprotno i njegov cilj je, tvrdi ona, da na neki način stavi region „u čekaonicu“ i umesto da nastavi sa evropskim integracijama, stvara situaciju u kojoj su određene zemlje u boljoj poziciji od drugih, bilo ekonomski, politički ili u drugim okolnostima.

Ona je potvrdno odgovorila na pitanje da li od Evropske unije i Nemačke u vezi sa „Otvorenim Balkanom“ očekuje „više otpora“, ocenjujući da nije potrebna još jedna regionalna inicijativa.

„Potrebno nam je da EU bude jasna prema Srbiji i stavi do znanja – jednak tretman, jednaka zastupljenost svih zemalja, uključujući i Kosovo, osnovni je preduslov za opstanak ovih regionalnih inicijativa“, rekla je Osmani.

Odgovarajući na pitanje da li je brine da bi SAD pre ili kasnije mogle da povuku svoje trupe sa KiM, nakon onoga što se dogodilo u Avganistanu, Osmani je odgovorila odrično, doiajući da su SAD Prištini pružile uveravanja da nameravaju da nastave svoje važno prisustvo u tzv. Kosovu i da su to učinili i drugi saveznici NATO.

Osmani tvrdi i da Srbija, „uz pomoć Rusije“, pokušava da destabilizuje ceo region i da je zato prisustvo NATO na tzv. Kosovu više nego potrebno.

Ona kaže da ni među stanovnicima Kosova ni u institucijama Prištine „Rusija nikada neće pronaći saveznika“, a za Srbiju je rekla da se pokazala kao, kako je rekla, „trampolina ruskog malignog uticaja u celom regionu“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar